Tech

Dévényi Tibi bácsit idézi meg a Spotify új funkciója

Ugo Padovani / Hans Lucas via AFP
Ugo Padovani / Hans Lucas via AFP

Új mesterséges intelligencia-alapú funkcióval szerelik fel a Spotify zenei streamingappot. A DJ elnevezésű funkció segítségével egy rádiós műsorvezetőt idéző, mesterséges intelligencia által generált hang mesél a felhasználónak a lejátszott dalokról, a cég szerint.

A DJ mesterséges hangját a Sonantic AI hangtechnológiája adja, amelyet a Spotify tavaly vásárolt meg. A streamingcég szerint a szintetikus lemezlovas által közölt tények és háttérinfók több forrásból származnak: zenei és kulturális szakértőkkel, adatkurátorokkal egyeztetik az adatokat, így várhatóan kevés lesz a téves információ.

A tesztelők szerint a hang minősége kiemelkedik az eddigi hasonló fejlesztések közül, a DJ így épp oly simán szólal meg, mint bármelyik rádiós műsorvezető.

Egyelőre azonban csak egy választható hang áll a felhasználók rendelkezésre, amely Xavier “X” Jernigan hangján alapul, aki korábban a Spotify vezetőjeként dolgozott. Ez azonban a cég szerint csak a kezdet, és hamarosan több műsorvezetője is lehet a hétköznapjainknak, írja a Verge.

Az új funkció lényegében a gépi tanulás elvét követi: minél több információval látjuk el, annál pontosabb lesz az ajánlás. Az új eszköz átválogatja a legfrissebb megjelenéseket, majd összeveti azokat a hallgató preferenciáival, a visszajelzések alapján pedig folyamatosan frissíti a kínálatot. A DJ funkció azonban nem csak az új dalok kedvelőinek nyújt jó szórakozást, ugyanis kifejezetten retró listákat is létrehozhat számunkra.

A frissítés már ma elérhetővé vált az Egyesült Államokban és Kanadában, hamarosan pedig több országban is megjelenik, kezdetben angol nyelven. Az eléréséhez a Spotify mobilalkalmazásban a Home menüpont alatt kell megkeresni a Zenei hírfolyamot. Ezen belül helyezik el a DJ-kártyát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik