Tech

Súlyos betegségektől védhet meg ez az apró szenzor

MIT / Caltech
MIT / Caltech

Egyre nagyobb szerepet kap a modern orvoslásban a robotika, amely nemcsak a műtétek eredményességén javít, de akár segíthet is elkerülni az operációt. A Kaliforniai Technológiai Intézet (Caltech) és a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) mérnökei most egy olyan lenyelhető kapszulát készítettek, amely segíthet abban, hogy elkerüljük az invazív beavatkozásokat – írja a TechCrunch.

A mérnökök egy kapszula méretű egységbe tömörítették a szükséges érzékelőket, így azt ugyanolyan könnyen le tudjuk nyelni, mint bármelyik gyógyszert. A készülék a testen kívüli tekercs keltette elektromágneses mező segítségével működik és halad át az emésztőrendszeren, teszi hozzá a hvg.

A hozzá társított rendszer az elektromágneses mező erőssége alapján meg tudja mondani 10 milliméteres pontossággal, hogy hol van a készülék.

A kinyert adatok segítségével olyan betegségek jeleire lehet idő előtt rátalálni, mint a székrekedés, a reflux, vagy a gastroparesis, tehát a gyomorhűdés.

A szakemberek szerint a rendszer előnye, hogy mérete miatt odahaza is könnyen alkalmazható lesz. A rendszert jelenleg az embernél jóval nagyobb állatokon tesztelik, viszont amennyiben beválik, nemsokára megkezdődhet az embereken történő tesztelés is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik