Tech

Megbénult a Lufthansa informatikai rendszere, ezrek maradtak járat nélkül

Daniel ROLAND / AFP
Daniel ROLAND / AFP

A Lufthansa szinte összes járata késik, vagy törlésre került szerdán, miután megbénult a légitársaság IT-infrastruktúrája több optikai kábel átvágása miatt – írja a Reuters.

Ennek következményeképp reggel lezárták frankfurti repülőteret az érkező járatok előtt, magyar idő szerint reggel 8 órától számítva összesen több mint 120 fel- és leszálló járatot töröltek. A reptérről jelenleg csak a nem-Lufthansa járatok szállhatnak fel, le viszont senki nem szállhat, ugyanis a leszállópályák lassan megtelnek az ottragadt gépekkel.

A vállalat szerint a javítások szerda délutánig tartanak majd, és várhatóan kora estére stabilizálódik a járatforgalom.

A Flightradar24 légiközlekedési weboldal adatai szerint magyar idő szerint fél 12-kor a Lufthansa 40 járata volt a levegőben, szemben a rivális nemzeti légitársaság, az Air France 105 és a British Airways 121 járatával.

Az informatikai rendszer hibájára két nappal azelőtt került sor, hogy hét német repülőtéren is sztrájkba kezdenének a dolgozók. Ez várhatóan jelentős fennakadásokat okozhatnak majd, többek között a müncheni biztonsági konferencián is, ahol számos ismert politikus is tiszteletét teszi majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik