Tech

Hatalmas fordulat várható a globális energiapiacon

P. Steeger / Getty Images
P. Steeger / Getty Images

Három éven belül a megújuló energiaforrások szolgáltatják majd a világ villamosenergiájának jelentősebb részét – írja az Euronews egy frissen megjelent kutatás alapján.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IAE) 2023-as villamosenergia-piaci jelentése szerint a jelenlegi és 2025 között megjelenő kereslet 90 százalékát olyan tiszta energiaforrásokból fedezik majd, mint a szél- és napenergia, valamint az atomenergia. A megújuló energiák részaránya ekkorra 35 százalékra emelkedhet, amivel megelőzik a szenet.

Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója az energiaigény ugyan jelentősen növekedni fog, azonban egyre inkább közeledünk a fordulóponthoz az energiaszektor kibocsátása tekintetében. 

A szén jelenleg évente 10 325 terawattóra (TWh) villamos energiát biztosít, ami a teljes kereslet 36 százaléka. Ezt követik a megújuló energiaforrások (29 százalék), a gáz (23 százalék) és a nukleáris energia (9 százalék).

Ez az egyensúly azonban a következő néhány évben jelentősen meg fog változni. A teljes szükséglet várhatóan 9 százalékkal fog nőni 2025-ig, amelynek nagy része Kínából, Indiából és Délkelet-Ázsiából származik majd.

Három év múlva a megújuló energiaforrások évente 10 799 TWh-t fognak biztosítani, ami a teljes globális villamosenergia-igény 35 százalékát teszi majd ki, míg a szén által előállított energia a várakozások szerint 33 százalékra fog visszaszorulni. A gáz a teljes energiaszükséglet 21 százalékát, az atomenergia pedig 10 százalékát fogja biztosítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik