Tech

Újra megnyílhat az ózonlyuk a milliárdosok űrversenye miatt

BRITTA PEDERSEN / dpa Picture-Alliance / AFP
BRITTA PEDERSEN / dpa Picture-Alliance / AFP

A globális űripar fejlődése, és a sorozatos rakétakilövések miatt új-zélandi kutatók arra figyelmeztetnek, hogy amennyiben nem vigyázunk, ismét jelentős lyuk keletkezhet az ózonrétegen – írja az Euronews.

Mint ismert, az ózonréteg védi a Földet a Nap káros ultraibolya sugárzásától, azonban az Antarktisz felett rendre lyuk keletkezik. Ezt a nyugtalanító jelenséget a káros vegyi anyagok kibocsátása okozza. Az ENSZ új környezetvédelmi jelentése szerint azonban az elmúlt években lassan, de határozottan gyógyul a Földet védelmező ózonréteg.

Ehhez azonban szükség volt bizonyos szabályozások bevezetésére. Az 1987-ben aláírt Montreali Jegyzőkönyv értelmében a legnagyobb kárt okozó, klórozott-fluorozott szénvegyületeket (CFC-k), például a freonokat betiltották. Amennyiben nem született volna meg a szabályozás, a becslések szerint 2065-re megsemmisült volna az ózonréteg kétharmada, most azonban úgy tűnik, 43 év múlva megszűnhet az Antarktisz feletti ózonlyuk.

Veszélyt jelentenek a rakétakilövések?

Az új-zélandi Canterbury Egyetem kutatói szerint a sztratoszférát átütő rakéták hozzájárulhatnak az ózonréteg újbóli pusztulásához. A rakétakilövések ugyanis káros gázokat és részecskéket bocsátanak ki a légkör több rétegébe, a visszatérés során pedig hatalmas mennyiségű dinitrogén-oxid keletkezik. Ezek hosszabb ideig is fennmaradhatnak a sztratoszférában, ami pusztító hatást eredményezhet.

Dr. Michele Bannister, a Kaliforniai Egyetem vezető oktatója szerint azonban az újból kialakuló űrverseny miatt nem lehet reális érvek mentén beszélni a veszélyekről. Jelenleg mintegy 72 országnak van űrprogramja – és több magánvállalkozás is beszállt a felfedezésbe. Elon Musk, Richard Branson és Jeff Bezos milliárdosok mind küldtek már rakétát az űrbe, melynek eredményeként globálisan az elmúlt öt évben évente 90 és 130 közötti indítás történt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik