Tech

Visszafelé is elsülhet az iskolai zaklatás

Inside Creative House / Getty Images
Inside Creative House / Getty Images

Az iskolai bántalmazás régóta jelent problémát a fiatalok körében, azonban az internet és a közösségi média megjelenésével új szintre emelkedett a jelenség. Az elmúlt években sok olyan esetről lehetett hallani, amikor kamuprofilokat használva csaltak ki érzékeny adatokat egyes felhasználóktól.

Mivel azonban általában ismert a bántalmazó kiléte és az áldozatok és azok környezete számára, könnyen lehet hogy végül ők húzhatják a rövidebbet, még akkor is, ha hivatalosan nem bizonyítható rájuk a bűncselekmény. A Makay Kiberbiztonsági Kft. kutatómunkája során nemrégiben több, iskolai bántalmazás kapcsán létrehozott albumra bukkant egy orosz képmegosztó szolgáltatásban.

Ebben ismeretlen nemzetiségű bántalmazók publikus és valószínűleg privát beszélgetésekből származó fotóinak albumjai szerepeltek.

Törvénysértő tartalmat az ellenőrzés során nem találtak, az azonban egyértelmű volt, hogy az összeállításokat azzal a céllal hozták létre, hogy a bántalmazóknak visszavágjanak megalázásra alkalmas eszközökkel.

Ezeket a privát, érzékeny tartalmakat, fotókat minden bizonnyal úgy szerezték meg, hogy a sértettek másnak adták ki magukat az online térben. A bullying kezelésének megfelelő módja azonban nem az, hogy a támadóból áldozatot csinálunk. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács az elkövetők leállításának és egyben újabb potenciális áldozatok megvédésének okán hozta létre a kerjsegitseget.com, ami sokaknak segíthet az áldozatoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik