Tech

Ebben a faluban már alig kell rezsit fizetni

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Az elmúlt évben jelentősen megemelkedtek a rezsiköltségek Európa-szerte, azonban egy francia kisváros önkormányzata ebből szinte semmit nem vett észre. A 2200 lelket számláló Muttersholtz energiaigényének jelentős részét ugyanis a napenergia és a vízenergia szolgáltatja – írja az Euronews.

Michel Renaudet, a település alpolgármestere szerint emiatt már nem is érkezik villanyszámla, csak a közhálózat használatáért fizetendő adó terheli őket. A kisváros három turbinát épített a folyóján, leszigetelte az önkormányzati épületeket, és számos ház tetejére fotovoltaikus napelemeket szerelt fel.

Ez ugyan közel kétmillió euróba (781 millió forintba) került, az áremelkedés hatására már most látszik, hogy gyorsan vissza fogja hozni az árát. Julien Rodrigues, a város közigazgatási vezetője szerint a mai árak mellett évente 43 ezer eurót spórol meg a falu az áramon, az eladás pedig körülbelül 60 ezer eurót hoz be a kasszába.

A megújuló energiaforrások 900 megawatt/órát termelnek. A falu magánházainak és vállalkozásainak ellátásához ennek a teljesítménynek a 14-szeresére lenne szükség. Ehhez további két szélturbina, vagy hét futballpályányi fotovoltaikus panel kellene. Bár a hálózat egyelőre csak az önkormányzati igényeket fedezi, a következő lépés az lesz, hogy megnyissák a hálózatot a magánszemélyeknek is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik