Tech

Rekordot döntött a világ egyik első úszó szélerőműve

MARC PREEL / AFP
MARC PREEL / AFP

Jelentős áttörést várnak a megújuló energiával foglalkozó szakértők az úszó szélerőművektől. A technológia a 2020-as évtized elején több helyen is telepítésre került, melyek egyike a 2020 óta működő  portugál WindFloat Atlantic szélerőműpark, amely minden várakozást felülmúlt teljesítményével – írja az Intresting Engineering.

Az offshorewind.biz jelentése szerint 25 MW-os szélerőműpark 78 GWh villamosenergia-termeléssel zárta a 2022-es évet, amely 5 százalékos növekedést jelent 2021-es évhez képest. A világ egyik első úszó, félig elmerülő parkja a parttól mintegy 20 kilométerre helyezkedik el, ahol már nem lehetséges beton alapra építeni azt. A hvg szerint emiatt a platformot lánccal rögzítik a tenger fenekére, mintegy 100 méteres mélységben. Az erőmű jelenleg három platformmal büszkélkedhet, amelyek egyenként a 8,4 MW-os Vestas turbinával vannak felszerelve.

A parttól való távolsága miatt az erőművek nagyobb széllökéseknek van kitéve, ami jelentősen több energiát is termel. Az így létrehozott elektromos áramot kábelek segítségével juttatják el a szárazföldre. További előnye, hogy a szélerőműfarm az év 93-94 százalékában üzemel, és várhatóan 25 évig is bírja majd a vízen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik