Tech

Idegen technológia nyomaira bukkanhattak

Haitong Yu / Getty Images
Haitong Yu / Getty Images

A Naprendszeren kívüli életre utaló bizonyítékok felkutatása eddig sikertelennek bizonyult, azonban egy új tanulmány szerint könnyen lehet, hogy mindez a régi algoritmusok használata miatt volt így – írja az IFLScience. A kutatók a hatékonyság növelése érdekében egy új, gépi tanuláson alapuló szelekciós módszert vetettek be egy jelentős rádióteleszkóp adatainak vizsgálatára.

A Nature Astronomy című szaklapban megjelent kutatás állítása szerint a mesterséges intelligencia alapú rendszer nyolc olyan idegen életre utaló jelet talált, amely elég érdekes ahhoz, hogy további megfigyeléseket folytassanak a kutatók.

Az elemzett adatok 820 csillag 480 órányi megfigyeléséből származnak, amelyeket a nyugat-virginiai Robert C. Byrd Green Bank rádióteleszkóp végzett.

A Breakthrough Listen rendszere alapvetően 2,9 millió érdekes jelet azonosított, amelyet 20 515-re szűkítettek le, mondván ezek komolyabb figyelmet érdemelnek. A korábbi módszerekkel ugyanezen adatok között csak kétszáz emberi figyelemre érdemes adatot rögzítettek.

Bár eddig nem találtak ismételt jeleket a kutatás során, és más műszereknek sem sikerült megerősíteni az adatokat, a kiterjedtebb kutatómunka nyomán a tudósok abban bíznak, hogy a gépi-, illetve mélytanuláson alapú rendszer hamarosan komoly eredményeket érhet el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik