Tech

Kínát sújtó megállapodást kötött Japán, Hollandia és az USA

SAUL LOEB / AFP
SAUL LOEB / AFP

Az Egyesült Államok kormánya megállapodást érhetett el Hollandiával és Japánnal arról, hogy korlátozzák Kína hozzáférését a fejlett chipgyártó gépekhez – írja a Bloomberg. A lépéssel a Biden-adminisztráció célja, hogy befagyassza a Kína belföldi félvezetőpiacát.

A korlátozás értelmében exportellenőrzéseket vezetnének be a fejlett technológiával kereskedő cégek esetében. Ehhez hasonlót az Egyesült Államok már alkalmazott az elmúlt években annak megakadályozására, hogy az olyan nagy cégek, mint az Nvidia eladják legújabb technológiájukat Kínában. A megállapodás értelmében olyan litográfiai rendszereket gyártó vállalatokra vezetnének be ellenőrzést vezetnének, mint az ASML és a Nikon.

Az egyeztetések a hírek szerint a háttérben zajlanak, és a felek nem tervezik nyilvánosan bejelenteni az ellenőrzésekről szóló döntést. Mark Rutte holland kormányfő nemrégiben egy újságírói kérdésre válaszolva közölte: a tárgyalások régóta folyamatban vannak, de erről direkt nem kommunikálnak sűrűn – írja az Engadget.

A korlátozás bevezetése azért is jelentős lépés, mert a holland ASML tavaly óta az egyetlen vállalat, amely fejlett EUV-gépeket gyárt. Márpedig a chipgyártóknak ezekre van szüksége a legújabb okostelefonok és számítógépek meghajtásához szükséges 5 és 3 nm-es félvezetők előállításához.

Kína az egyik legdominánsabb szereplője a félvezetőpiacnak – ami sokaknak a koronavírus-járvány alatt tűnt fel igazán -, ám a chipek gyártásához szükséges gépeket külföldről szerzik be. Egyes beszámolók szerint Kína jelenleg csak 7-14 nanométeres chipeket tudna gyártani önerőből, saját technológiával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik