Tech

Fontos funkció tűnhet el az androidos mobilokról

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Komoly biztonsági frissítést kaphatnak a mobilok az Android 14 megjelenésével: az új operációs rendszer bizonyos körülmények között megakadályozhatja majd a régebbi verziójú alkalmazások telepítését – írja az Engadget.

A 9to5Google által megfigyelt kódváltoztatás alapján úgy tűnik, az Android 14 bizonyos esetekben blokkolni fogja a felhasználók számára a sideloadingot. Ez az olyan Play Store-on kívüli appok telepítését és használatát jelenti, amelyek nem érhetők el a Google Play Store-ban. A tiltás azokra az appokra vonatkozik majd, amelynek nem felelnek meg az operációs rendszer minimum elvárásainak verziószám tekintetében.

Ennek részeként eleinte csak a különösen régi szoftverek telepítése lesz tilos, később azonban azt tervezi a Google, hogy az Android 6.0 lehet a minimális elvárás.

A techóriás egyébként már most is megköveteli a gyártóktól, hogy a Play Store-ban található alkalmazások legalább az Android 12-es verzióval rendelkezzenek. A mostani lépés célja a biztonság és az adatvédelem növelése. A funkció természetesen opcionális lesz, a cél inkább az, hogy az emberek akaratukon kívül ne telepíthessenek rosszindulatú szoftvereket.

A lépés mégis kicsit furcsának mondható, hiszen egyesek számára éppen a sideloading az elsőszámú ok, hogy iPhone helyett Android telefont vegyenek. Ez utóbbira ugyanis szabadon telepíthetünk olyan alkalmazásokat, amelyek nem érhetők el a hivatalos áruházban. Éppen emiatt azonban nagyobb veszély is leselkedik a felhasználókra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik