Tech

Rengeteg gyerek nem születik meg a klímapara miatt

Mayte Torres / Getty Images
Mayte Torres / Getty Images

Egyre inkább jelen van a mindennapjainkban a klímaváltozásról szóló diskurzus, és sajnos az ennek következtében kialakuló szorongás is. Egy új kutatás szerint olyannyira integráns része ez már a hétköznapjainknak, hogy az emberek egyharmada már azon is elgondolkodott, hogy a klímaszorongás miatt felhagy a családalapítással – írja az Euronews.

A 25 ország 25 ezer lakójának közreműködésével készített felmérés rámutatott, bizonyos országokban ez a szám jóval magasabb is lehet: Lengyelországban, Indonéziában, Japánban, Brazíliában, Chilében, Kolumbiában és Mexikóban több mint 33 százalék, Indiában pedig akár 58 százalék is lehet azok aránya, akik a klímakrízis miatt nem alapítanának családot.

A felmérés ugyanakkor rámutat, hogy nem csak borúlátóbbak lettek az emberek: az éghajlatváltozás elleni fellépés támogatottsága például sokkal nagyobb lett.

A megkérdezettek 75 százaléka már úgy véli, hogy az éghajlatváltozást az emberi tevékenység okozta, 55 százalék pedig azt állítja, hogy ennek a megoldásához jelentős életmódváltoztatásra is szükség van.

Ugyan az emberek bő háromnegyede elismeri, hogy az éghajlatváltozást az ember okozza, így is sokan vannak, akik tagadják ezt. A klímaváltozás-tagadók aránya Hollandiában, Finnországban, az Egyesült Államokban, Nigériában, Ausztráliában, az Egyesült Arab Emírségekben és Szaúd-Arábiában a legmagasabb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik