Tech

Környezetbarátabb üzemanyagot tesztel az Emirates

Emirates Airlines
Emirates Airlines

Az Emirates sikeresen tesztelt egy teljes egészében fenntartható üzemanyaggal működő hajtóművet. A földi tesztelés után napokon belül sor kerülhet a tesztrepülésre is – derül ki a vállalat közleményéből.

A világhírű légitársaság egyik Boeing 777-300ER repülőgépét látta el a GE90 típusú hajtóművel, amely a vállalat szerint 100 százalékban fenntartható, speciálisan kevert üzemanyagot használ. A tesztelés egyben tudományos kísérlet is volt, melynek eredményeként kiderült, hogy a gépek fenntartható üzemanyaggal való működtetéséhez nincs szükség különleges karbantartási eljárásokra vagy a repülőgép rendszereinek átalakítására.

A fenntartható üzemanyag használata pedig akár 80 százalékkal is csökkentheti a szén-dioxid kibocsátást az üzemanyag teljes életciklusa alatt.

A tesztrepülések során az egyik hajtóművet fenntartható, a másikat pedig hagyományos üzemanyaggal fogják működtetni. Így típusonként elemezhetik az üzemanyagrendszer viselkedését és teljesítményét, valamint, összehasonlíthatják az egyes hajtóművek specifikus teljesítményeit, biztosítva a repülőgép hajtóművének zökkenőmentes működését.

A vállalat és partnereinek célja, hogy egy olyan iparági szabvány kidolgozását érjék el, amely engedélyezné az ehhez hasonló keverékek kereskedelmét. Az Emirates először 2017-ben használt kevert – hagyományos és fenntartható – üzemanyagot menetrendszerű járatán, majd 2020 decemberében vette át első kevert-üzemanyaggal üzemelő A380-asát. Jelenleg a fenntartható üzemanyag aránya legfeljebb 50 százalék lehet a keverékekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik