Tech

Ismét a magasba emelkedett a világ legnagyobb repülője

Handout / Stratolaunch Systems Corp / AFP
Handout / Stratolaunch Systems Corp / AFP

Ismét a magasba emelkedett a világ legnagyobb, 117 méter szárnyfesztávolságú repülője – írja az IFLScience. A gép hat órán át repült, ezzel új rekordot állított fel.

A Stratolaunch Roc kéttörzsű modellje egy olyan jármű, amelyet hiperszonikus eszközök indítására fejlesztettek ki. A repülő a kaliforniai Mojave-sivatagból szállt fel helyi idő szerint január 13-án, majd ugyanazon reptérre tért vissza.

A Roc jelenleg a legnagyobb repülő, a gép ilyen sokáig még sosem repült.

A Roc egyelőre tesztelés alatt áll, idővel pedig a Stratolaunch hiperszonikus járművének, a Talonnak az indítására fogják használni.

A repülőgép eddig kilenc alkalommal szállt fel, legutóbb 2022 októberében. Az első Talon-A indítási teszteket idén hajthatják végre, Zachary Krevor, a vállalat vezérigazgatója szerint izgatottan várják az évet.

Mióta az orosz erők megsemmisítették az ukrán Antonov An-225-öt, azaz a Mriját, a Rocot tekintik a legnagyobb repülőnek. A Mrija a tömegét, a törzsének hosszát és a teherbíró képességét tekintve is nagyobb volt, a Rocnál viszont a szárnyfesztávolság hatalmas.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik