Tech

Ezekben a városokban a legrosszabb a közlekedés

Budapest a 23. helyen szerepel a több szempontot figyelembe vévő listán.

A forgalmi adatok elemzésével foglalkozó Inrix idén is közzétette Global Traffic Scorecard jelentését, ami a világ nagyvárosait rangsorolja a közlekedés hatékonyságát figyelembe véve – írja a Zöldpálya. A szakértők 7 kontinens, 50 ország és több mint 1000 nagyváros adatait összegezték, és a sorrend felállításakor figyelembe vették a forgalomban eltöltött időt, az utazási költségeket, az üzemanyagárakat, a nagyvárosi forgalomban elérhető legmagasabb sebességet, illetve a balesetek számát is. Az adatok között szerepel továbbá az utolsó mérföld tempója is, ami jellemzően a belvárosi közlekedés esetén lassíthatja jelentősen az autósokat.

Getty Images Daily traffic jam at a road intersection in Shanghai during rush hours.

Az eredmények alapján a közlekedés szempontjából legjobb város a Pennsylvania államban található, közel 30 ezer lakóval büszkélkedő Williamsport, ahol az elvesztegetett órák száma mínuszos eredményt kapott, az utolsó mérföld pedig 40 km/h óra sebességgel abszolválható.

A legrosszabb tíz város listájának végén a 676 ezer lakosú olaszországi Palermo áll, itt 121 órányi időt pazaroltak el az autósok a forgalomban állva egy év alatt, az utolsó mérföldes utazások sebessége pedig mindössze 14,4 km/h. A kilencedik helyre a 442 ezer lakosú Miami került, méghozzá 105 elvesztegetett órával és 24 km/h utolsó mérföldes sebességgel.

Philadelphia a nyolcadik, méghozzá 114 órával és 17,6 km/h sebességgel, a lista hetedik helyén pedig a kanadai Toronto áll 118 órával és és 16 km/h sebességgel, még a hatodik Kolumbia fővárosa, Bogotá (122 óra és 17,6 km/h). Ezt követi New York (117 óra és 17,6 km/h), a világ negyedik legrosszabb közlekedése pedig Bostoné, 134 órával és 17,6 km/h sebességgel.

A dobogó harmadik fokát Párizs foglalja el 138 órával és szintén 17,6 km/h utolsó mérföldes sebességgel, míg a második Chicago (155 óra és 17 km/h) lett, a legrosszabb közlekedésű város pedig London. Itt egy év alatt 156 órát, azaz közel egy hetet kell a forgalomban döcögéssel eltölteni – ráadásul az utolsó mérföldes sebesség csupán 16 km/h.

Hazánkhoz kapcsolódó adat, hogy Budapest is szerepel az Inrix listáján, a 23. helyen. Fővárosunkban egy év alatt átlagosan 86 óra a dugóban töltött idő és 25,6 km/h az utolsó mérföldes átlagsebesség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik