Tech

Ezért nem használ kriptovalutát a magyarok többsége

George / Getty Images
George / Getty Images

A magyarok közel 90 százaléka még sosem használat kriptovalutát, amelynek legfőbb oka a kevés magyar nyelven is elérhető információ – derül ki a világ legnagyobb kriptotőzsdéje, a Binance megbízásából készült friss kutatásból. Azok, akik már használtak korábban ilyen fizetőeszközt, leginkább hobbiként kezelik a kriptokereskedelmet.

A piactól ódzkodók 44 százaléka azt állította, nem rendelkezik elegendő információval, és nagyjából ugyan ennyien vannak azok is, akik egyáltalán nem is érdeklődnek a kriptovaluták világa iránt. A felmérés szerint a többség arról szeretne informálódni, milyen hosszútávú befektetési lehetőségek rejlenek a kriptovalutákban, illetve hogyan adózik az így megszerzett jövedelem után.

A megkérdezettek 3 százaléka csupán kiegészítő jövedelemszerzés céljából fektet kriptovalutákba, és mindössze a minta 1 százalékánál jelent ez elsőszámú bevételi forrást. A kriptovalutákkal kereskedők Magyarországon általában a Bitcoint részesítik előnyben (61%), ezt követi az Ethereum (45%), a piacon résztvevők összetételéről pedig az is kiderült, hogy a körükben felülreprezentáltak a diplomások.

A kimaradók közel háromnegyede (73%) 50 ezer forint alatti összeget fektetne be a digitális fizetőeszközbe, aminek részben az az oka, hogy a kockázatvállalásra inkább hajlandó, 20 év alatti korosztály kevesebb anyagi forrással rendelkezik. Az átlagos befektetni kívánt összeg 122 ezer forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik