Tech

Hatalmasat bukott tavaly a digitális pénzügyi piac

Oscar Wong / Getty Images
Oscar Wong / Getty Images

A csúcsokat döntögető 2021-es év után tavaly újabb magasságokat várt a világ a digitális pénzügyek piacától, ehelyett azonban az elmúlt esztendő a negatív rekordok éve lett. A tőzsdén jegyzett legjelentősebb fintech cégek értéke egy év alatt a felére zuhant, valamint csődeljárások és elbocsátások kezdődtek a piacon. A vízválasztó tavalyi év után 2023-ban eldőlhet, mely fintech cégek maradnak talpon és kezdenek el szárnyalni – derül ki a Peak elemzéséből.

Túl nagyok az elvárások a járvány után

A koronavírus a várakozások ellenére nem törte le a túlértékelt piacot. Sőt, a lakosság pénzügyi stimulusa és a digitális technológiát övező optimizmus miatt 2021-ben rekordévet zárt a piac. A járványt követő zavarok a nemzetközi ellátási láncokban, az orosz-ukrán háború hatásai, a kiugró infláció és magas kamatok azonban nem hagyták érintetlenül a fintech szektort sem.

A Peak Fintech Index 56 nemzetközi, tőzsdén jegyzett fintech céget vizsgált meg e szempontok szerint, és kiderült, hogy ezek a cégek a tavalyi évben az értékük több mint 50 százalékát elvesztették. Szakértők szerint a jelentős leértékelődés tükrözi a szektorral szemben támasztott irreális elvárakozásokat. A legnagyobb pénzügyi-technológiai cégek 50 százalék feletti értékvesztése ugyanis kiemelkedő a piacon,

a pénzügyi szektor ugyanis mindössze 10 százalék körüli, míg a technológiai vállalatok 30 százalékos esést produkáltak 2022-ben.

Győztek a bankok?

Az mára egyértelműen látszik a Peak elemezése szerint, hogy a fintechcek nem fogják átvenni a bankok szerepét, hiába vannak nagy hatással a pénzügyi szektorra az innovatív szereplők. A nyílt bankolás, vagyis egy harmadik fél belépésének feltétele az lenne, hogy a bankok az ügyfél adatokat a fintechek előtt is megnyissák, de az ígéretekhez eddig kevés jelentős eredmény társult.

Szakértők szerint a hagyományos vagyonkezelők innovációja megtörte a fintechek lendületét, akiknek helyzetét a piacok visszaesése és a kriptovaluták gyengélkedése is nehezíti.

Az online fizetések népszerűsége és volumene azonban továbbra is töretlenül növekszik. Ezáltal a fejlődő piacok növekedése is folytatódott, egyre több országban jelennek meg széles körben a fintech megoldások. Különösen erős éve volt a személyes pénzügyi menedzsment szolgáltatásoknak, amelyek célja a szükségtelen kiadások csökkentése.

Hazai viszonylatban rekordévet zárt a piacvezető SEON. A stratup vezető szerepét áprilisban egy 94 millió dolláros tőkebevonási körrel szilárdította meg, amely abszolút rekord a hazai fintech szektorban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik