Tech

Az embereket használhatják antennaként a 6G-hálózathoz

d3sign / Getty Images
d3sign / Getty Images

Még el sem terjedt széles körben világszerte a vezeték nélküli 5G hálózat, a kutatók már a telekommunikáció következő generációs megoldásán, a 6G technológián törik a fejüket. A fejlesztésen számos vállalat és kutatócsoport dolgozik párhuzamosan, azonban a Massachusetts Amherst Egyetem meglehetősen merész javaslata szerint az embereket kellene mobilantennaként használni a rendszer hatékonysága érdekében – írja az IFLScience.

Mint ismert, az 5G technológia rádióhullámokat használ az információk kódolására és továbbítására. Ez a technológia az elődjéhez képest akár tízszer több információ továbbítására is képes lehet, mivel magasabb frekvenciájú rádióhullámokat használ, amelyek nagyobb sávszélességet képesek kezelni. Ezen képességeket a 6G a Visible Light Communication (VLC) technológiával emelné még magasabb szintre, amely rádiójelek helyett LED-ekre alapozná az információátvitelt.

Emiatt bármilyen eszköz, amely rendelkezik kamerával tökéletes vevőnek.

Azonban ez a fajta adatátvitel rengeteg “szivárgással” is jár, ami elvész az ember környezetében. A massachusettsi egyetem kutatói szerint azonban ezek az adatok összegyűjthetők egy tulajdonképpen bármilyen felületre rögzíthető réztekercsre.

A filléres, mindössze 50 centbe kerülő megoldás akkor volt a leghatékonyabb, ha a tesztalanyok karkötőként hordták azt alkarjuk felső részén. Egyelőre azonban nehéz elképzelni, mennyire lelkesednének ezért az emberek, ha már az 5G ellen is számos megmozdulás történt, és több összeesküvés-elmélet is született annak kapcsán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik