Tech

Fejlett drogfutár appok lepték el a piacot

Getty Images
Getty Images

A kábítószerek legfőbb kereskedelmi helyszíne sokáig a dark web volt, azonban az utóbbi időben egyre több Android-alkalmazás jelenik meg, amelyen keresztül a bűnüldöző szervek elkerülésével illegális anyagokhoz lehet jutni – írja a Bleeping Computer.

A Resecurity elemzői szerint ez a tendencia akkor ugrott meg igazán, amikor 2022 harmadik negyedévében a német rendőrség lecsapott az egyik legnagyobb illegális anyagot áruló online piactérre, a Hydra Marketre. A hírhedt oldalnak több mint 19 ezer eladója, és 17 millió vásárlója volt, a szerverek lefoglalása után pedig több kisebb szereplő is megjelent a piacon, hogy betöltsék az űrt.

A 7 leghírhedtebb ezek közül a Yakudza, a TomFord24, a 24Deluxe, a PNTS32, a Flakka24, a 24Cana és a MapSTGK. Az alkalmazások természetesen nem érhetők el a hivatalos áruházban.

A felsorolt alkalmazások a rendelés mellett lehetővé teszik az ügyfelek számára, hogy kommunikáljanak a kábítószer-értékesítőkkel, és utasításokat adjanak a rendelést kiszállító futároknak. Kiszolgálói oldalról pedig pontos koordinátákat lehet hagyni a vevőknek arról, hol rejtették el a csomagot. Az információkat az elővigyázatosság végett kép formájában továbbítják, melyben azt is részletezhetik, milyen mélyre ásták el a szállítmányt.

Természetesen mivel az egy nagy szereplő helyett sok kicsi jelent meg a piacon, a bűnüldöző szerveknek is nehezebb lépést tartani. A kiberbiztonsági cég szerint éppen ezért a legtöbb, 2023-ban induló drogpiaci szereplő már alkalmazásokon keresztül fogja bonyolítani az üzleteit, amely hamarosan felváltja az adatvédelmi szempontból kockázatos fórumokat és a nyílt piaci platformokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik