Tech

Ez a képessége javul azoknak, akik felhagynak az alkoholizálással

Getty Images
Getty Images

Csupán néhány hét alatt is jelentős fejlődést érezhetnek kognitív képességeikben azok, akik hosszas függőség után felhagynak az alkoholfogyasztással – írja az IFLScience egy friss kutatás alapján.

A társadalmi edukáció révén a többség ma már tisztában van az alkoholfogyasztás veszélyeivel. A rendszeres alkoholfogyasztás számos káros hatással jár: az információk tárolása és visszakeresése is nehezebb lesz, tehát memóriazavar és akár figyelemzavar is kialakulhat, míg a túlzott fogyasztás agykárosodáshoz is vezethet.

Azt már korábban is tudni lehetett, hogy a józanság révén a hiányosságok egy része helyreállítható, azonban azt pontosan nem lehetett tudni, mennyi idő kell ehhez. A kutatók ezért 32 súlyos alkoholfüggőségben szenvedő személyt vizsgáltak 8, illetve 18 nappal azután, hogy abbahagyták a fogyasztást.

A leszokás után nyolcadik napon még az alanyok 60 százalékánál jelentős károsodást figyeltek meg, ez azonban a 18. napra a rehabilitáció alatt lévő személyek 63 százalékánál jelentősen javult: a számok elérték a normál értéket.

A legnagyobb fejlődés a térbeli látás terén volt megfigyelhető. A tanulmánynak ugyanakkor vannak bizonyos korlátai, mivel a minta mérete kicsi, ráadásul a más, agyi funkciókat befolyásoló szerek használatát, például a nikotinfüggőséget sem vették figyelembe a tesztek során.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik