Tech

Új gyógymódot találhattak az agydaganat kezelésére

Getty Images
Getty Images

Olyan kettős hatású terápiát fejleszthettek ki, amely megszüntetheti a meglévő rákos sejteket és megakadályozhatja a jövőbeli daganatok kialakulását – írja az IFLScience.

Az alapvetően a glioblasztóma, vagyis az agydaganat agresszív és halálos formája ellen kifejlesztett terápia egereken történő tesztelése során a kutatók megállapították, hogy a kezelés képes megállítani a daganat újbóli megjelenését, ami mind a kezelés, mind a megelőzés terén komoly mérföldkőnek tekinthető. A kutatás szerzője, Khalid Shah kijelentette: a céljuk az, hogy rákölővé tegyék, és tulajdonképpen vakcinává alakítsák a rákos sejteket.

Míg a legtöbb fejlesztés alatt álló, rák elleni vakcina inaktivált tumorsejteket használ, hogy az immunrendszer azonosítani tudja az esetleges élő tumorokat, és elpusztítsa azokat, a mostani kutatás során élő tumorsejteket vetettek be. Ezeket olyan rákellenes szerekké akarják alakítani, amelyek egyrészt elpusztítják az aktív tumorsejteket, másrészt lehetővé teszik, hogy az immunrendszer megjegyezze, hogyan kell legközelebb megküzdeni azokkal.

Ehhez Shah és csapata a genetikai szerkesztést hívta segítségül, melyek lévén az élő tumorsejtek olyan immunmodulátorokat szabadítsanak fel, amelyek segíthetnek a szervezetnek legyőzni a daganatos sejteket. A terápia biztonságosnak és hatékonynak bizonyult az egereken történő tesztelés során, és hosszan tartó immunválaszt eredményezett. A kutatás vezetője szerint a megközelítés nem csak a glioblasztómára, hanem más tumorokra is alkalmazható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik