Tech

A Hold mellől sikerült megörökíteni bolygónkat

A Dél-Koreai Űrkutatási Intézet (KARI) szerint fotókat küldött a Holdról és a Földről a decemberben pályára állt dél-koreai Danuri – írja az MTI. Az űrszonda december 17-én kezdte meg a pályára állás három fázisú manőverét, hogy csökkentse sebességét és alkalmazkodjon a Hold gravitációjához, mielőtt december 27-én belépett volna a szelenocentrikus (Hold körüli) pályára.

A KARI több felvételt is közölt. Az űreszköz az első képet december 24-én készítette 345 kilométerre a Hold felszínétől, a második fotó pedig négy nappal később született.

Az alábbi képet december 31-én rögzítette a szonda.

Az űreszköz januárban indítja be rendszereit küldetése teljesítéséhez. A Danuri az egyéves missziója alatt februártól hat fedélzeti műszerrel fogja vizsgálni többek között a holdfelszín domborzatát, a mágneses erősséget és a gammasugárzást. A szonda a lehetséges leszállóhelyeket is kutatja majd.

Handout / KARI / AFP

A Danuri űrszondát, hivatalos nevén Korea Pathfinder Lunar Orbitert (KPLO) augusztus 5-én indították el a floridai Cape Canaveralból a SpaceX vállalat Falcon 9 rakétájával. A KARI hansúlyozta, hogy Dél-Korea a világ hetedik országa, amely ember nélküli szondát küldött a Holdhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik