Tech

Új rekordot állított fel a Tesla

Allison Dinner / Getty Images / AFP
Allison Dinner / Getty Images / AFP

Új rekordot állított fel a Tesla, miután 2022 utolsó negyedévében 405 278 járművet szállított le a megrendelőknek – írja az Engadget a cég közleménye alapján. Ez jelentős, közel százezres ugrást jelent a tavalyi évhez képest, azonban így sem sikerült elérni a Wall Street 418 ezer autóról szóló becslését.

A vállalat szerint a Model 3 és a Model Y tette hozzá a legtöbbet az eredményhez, ezekből a járművekből 388 131 került a fogyasztókhoz még az év vége előtt. Összehasonlításképpen a Tesla drágább árkategóriában található szériái, mint a Model S, valamint a Model X ugyanebben az időszakban mindössze 17 147 kiszállítást hoztak össze együttesen.

Nem csak kiszállításban, de gyártásban is új rekord született: a Tesla a negyedik negyedévben 439 701 járművet gyártott le.

A kedvező számok ellenére kijelenthető, hogy a 2022-es év nem volt túl sikeres a Teslának. A kínai Covid-korlátozások miatt rendkívül lelassult a termelés a sanghaji Gigafactory-ben, amit egy időre be is kellett azt zárni, sőt még a kiszállítás biztosításával is gondok adódtak. És persze az is csak olaj volt a tűzre, hogy Elon Musk vezérigazgató átvette a Twitter vezetését. Ez nem tett túl jót a vállalat részvényeinek: decemberben a Tesla részvényei 33 százalékkal estek a negyedéves adatok közlése előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik