Tech

Az emberi haj lehet a válasz napjaink egyik legnagyobb kihívására

Sandi Rutar / Getty Images
Sandi Rutar / Getty Images

Vizeinkre sajnos számos veszély leselkedik napjainkban. A mikroműanyagokat jelenleg csak rendkívül fejlett szűrőkkel, esetleg egy tesztelési fázisban lévő mágneses porral lehet eltávolítani, az olajjal, vagy gázolajjal szennyezett területek megtisztítására azonban eddig kevés módszer állt rendelkezésre. Egy belga civil szervezet azonban formabontó megoldással állt elő: a gázolaj és egyéb szénhidrogének eltávolítására ugyanis emberi hajból készült szűrőket vetettek be – írja az Euronews.

A hajtincseket fodrászoktól gyűjtik össze, ezt követően pedig egy különleges gép segítségével vastag pokrócra vagy párnára emlékeztető tömbökké alakítják azokat. Az így létrehozott szűrőket egyből behelyezik a lefolyóba, így még az előtt kiszűrik a káros anyagokat a szennyvízből, hogy az eljutna a folyókba, vagy a tengerekbe. A Dung Dung elnevezésű szervezet szerint egy kiló emberi haj nagyjából nyolc liternyi gázolajat vagy más, hasonló szennyező anyagot képes felszívni a vízből.

A hajpárnák a lefolyók mellett arra is alkalmasak, hogy áradások miatt kialakult szennyeződéseket vagy tartályhajókból szivárgó olajat itassanak fel velük.

Az ötlet erőssége, hogy nem csak a hosszú hajszálakkal működik, amelyekből parókákat is készítenek, hanem az apróbb, levágott hajvégekből is. A portál emlékeztet, hogy az emberi hajnak egyéb alternatív felhasználása is lehet: nitrogéántartalma miatt például műtrágyázásra, komposztálásra is alkalmas, de akár szigetelésként is igénybe lehet venni építkezéseken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik