Tech

Nehogy a linkre nyomjon, ha ilyen banki SMS-t kap

Getty Images
Getty Images

Alig pár napja, hogy egy SMS-ben terjedő, a Netflixet csaliként használó adathalász kísérletre hívtuk fel az olvasóink figyelmét, máris itt egy újabb csalás, ami jóval szofisztikáltabb, mint az ünnepek során terjedő próbálkozás.

A kiberbűnözők ezúttal az Erste Bank nevében küldenek SMS-t, arra figyelmeztetve, hogy deaktiválták a biztonságos fizetést egy hitelkártyán. Mutatjuk a teljes üzenetet:

24.hu

Bár az ékezet és a mondat eleji nagybetű hiánya már alapból gyanús, de a csalók azért rafináltabbak, mint a netflixes átverés esetében, hiszen az Erste Bank nemrég bevezetett új szolgáltatásának, a George-nak a nevét használva igyekeznek kattintásra ösztönözni a deaktiválás miatt aggódó felhasználókat. Amennyiben meglátogatjuk az említett webcímet, az eredetire emlékeztető oldalra jutunk, ugyanakkor a link rögtön elárulja, hogy nem a bank felületén járunk.

Ha ilyen SMS-t kap, legyen észnél, semmiképp ne kattintson, ha mégis, az adatait semmiképp ne adja meg, és érdemes minden, a netes átverésekben kevésbé jártas hozzátartozót, rokont, ismerőst és barátot figyelmeztetni, hogy ne dőljön be ennek a csalásnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik