bat
Tech

Átalakulás az ártalomcsökkentésre fókuszálva

BAT
BAT
A fejlődő társadalomban folyamatosan találkozunk az egészségünkkel és a jóllétünkkel kapcsolatos információkkal, a mindennapi tevékenységeink és az általunk fogyasztott élelmiszerek hatásával.  Már nagyon korán megtanítják nekünk, hogy mi a "helyes" és mi a "helytelen", és hogy vannak dolgok, amelyek jót vagy rosszat tesznek nekünk. Ahogy felnőtté válunk, elkezdünk saját döntéseket hozni arról, hogy mit szeretnénk csinálni, és hogyan szeretnénk élni az életünket.  Olyan döntéseket, amelyek a kockázatok megértésén alapulnak, miközben arra törekszünk, hogy megőrizzük a döntési szabadságunkat, és azt tegyük, ami megfelelő számunkra.

A választás szabadságát szem előtt tartva, a dohányzásról való leszokás mellett, fontos megemlíteni a dohányzással kapcsolatos ártalomcsökkentést is, mint közegészségügyi stratégiát. Ez a megközelítés amellett, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás kockázataira, és a dohányzásról való leszokást tekinti a legjobb döntésnek, azt is elismeri, hogy a felnőttek számára fontos a választás lehetősége, és hogy azoknak, akik egyébként továbbra is dohányoznának, tájékoztatásra van szükségük az olyan alternatívákról, amelyek kevésbé károsak* lehetnek, mint a cigaretta.

A tudomány és a kutatók állnak ennek a társadalmi kezdeményezésnek a középpontjában. Lehetőséget teremtve a dohányosok számára, hogy megértsék a cigarettához képest potenciálisan kevésbé káros technológiákat*, amelyekkel a dohány égetése nélkül tudnak nikotinhoz jutni – a cigarettafüstben található több ezer vegyi anyag elkerülésével, amelyek közül számos kapcsolatba hozható a dohányzással összefüggő megbetegedésekkel.

Egy nemrégiben lezárult, egy éven át tartó kutatás kimutatta, hogy amikor a dohányosok a hagyományos cigarettát hevítéses technológiára cserélték, javulás mutatkozott a dohányzással összefüggő betegségek, például a tüdőbetegségek, a rák és a szív- és érrendszeri betegségek potenciális kialakulására utaló mutatók tekintetében. A kutatásban résztvevő felnőtt dohányosok ezen csoportja a cigarettát teljes mértékben hevítéses technológiára cserélte, és nem használta azokat párhuzamosan.

Az eredmények a lehetséges megbetegedések kialakulására utaló számos érték esetében jelentős és tartós javulást mutattak ki a 12 hónap alatt. Sőt, a vizsgálatban résztvevők az összes mutató tekintetében javulást jeleztek. Ezeket a hosszú távúnak tekinthető adatokat több korábbi tanulmány is támogatja, együtt tovább erősítik, hogy a kevésbé káros technológiák* lehetőséget jelenthetnek az átalakulásra, de nem szabad elfelejteni, hogy a dohányzásról való teljes leszokás jelenti a legjobb megoldást.

* A bizonyítékok széles körére alapozva, és feltételezve, hogy teljes mértékben leszoknak a cigarettáról. Ezek a technológiák nem kockázatmentesek, és függőséget okoznak.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, amely a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. megrendelésére készült. További információkért, kérjük, látogassa meg az égéshelyett.hu oldalt.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik