Tech

Hatalmas rengést észleltek a Marson

Az InSight által érzékelt esemény ötször erősebb volt, mint a korábbi rekorder.

Egy friss tanulmányban egy rendkívül erős marsrengést mutatnak be – írja a Live Science. Az esemény legalább ötször erősebb lehetett, mint a vörös bolygó korábbi rekordere. A rengés 4,7 magnitúdójú volt, és több mint négy órán át tartott.

Az esemény több szempontból is kivételesnek bizonyult a marsrengések között.

Az S1222a jelű esemény 2022. május 4-én következett be egy meglepő helyen, a tektonikailag aktív Cerberus Fossae nevű régión kívül. A felszabaduló szeizmikus hullámok az egész égitestet bejárták, és olyan üledékes és vulkáni kőzetrétegeket rajzoltak ki, amelyek korábbi becsapódásokból maradhattak hátra.

SCIEPRO/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images Illustration of Mars.

John Clinton, a zürichi Svájci Szövetségi Műszaki Intézet munkatársa és a csapat tagja szerint az S1222a energiája felér a korábban detektált többi marsrengés összenergiájával. Noha az esemény a NASA leszállóegységétől, az InSighttól mintegy 2000 kilométerre történt, így is képes volt dokumentálni azt.

A helyváltoztatásra képtelen robot 2018 novemberében landolt az Elysium Planitia térségben. Az eszközhöz egy szeizmométer is tartozik, ezzel precíz méréseket tud végezni. Bár a műszer már több ezer marsmozgást mutatott ki, egyik sem volt az S1222a-hoz fogható.

Az esemény hullámai tíz órával később is észlelhetőek maradtak. A két hullámtípusból az egyiket ráadásul eddig csak becsapódások után látták a bolygón, a másikat korábban nem is detektálták.

Az InSight az elmúlt három évben értékes adatokat gyűjtött. Sajnos egy porvihar miatt szennyeződés rakódott le a napelemeire, így rövidesen kifogyhat az energiából, küldetése pedig véget érhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik