Tech

Titokzatos lökéshullám érte el a Földet

Egy titokzatos, a napszéllel érkező lökéshullám miatt alakult ki repedés bolygónk kulcsfontosságú védőpajzsában, a magnetoszférájában – írja a Live Science.

Az esemény december 19-én, a korai órákban történt, a repedés következtében megnőtt az esélye egy G1 kategóriájú geomágneses vihar kialakulásának.

Egy ilyen vihar meglehetősen enyhe, nem jelent gondot.

Roberto Machado Noa / Getty Images

Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mi alakította ki a lökéshullámot, de talán egy, az AR3165 jelű napfoltban történt koronakidobódás állt a háttérben. A régió meglehetősen aktív, december 14-én legalább nyolc flert produkált, rövid rádiókimaradásokat okozva az Atlanti-óceánon.

A koronakidobódás során a Nap felső légkörének egy része az űrbe távozik. Ha az így felszabaduló, nagy sebességű töltött részecskék eljutnak a Földhöz, a légkörrel interakcióba lépve geomágneses vihart idézhetnek elő. Az ilyen események a sarki fények felerősödésével járnak, de akár technológiai problémákat, sőt globális katasztrófát is okozhatnak.

A Nap aktivitása egy nagyjából 11 éves ciklust követ, amelynek vannak nyugodtabb és hevesebb időszakai. Csillagunk az utóbbi időkben viszonylag tevékeny, a mostani ciklus csúcsát 2025-ben érhetjük el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik