Tech

Távozik Zuckerbergéktől a legnagyobb programozó

Távozik Mark Zuckerberg vállalatától, a Facebookot is birtokló Metától John Carmack programozó és játékfejlesztő – írja a CNN. Carmack tanácsadói feladatokat látott el a vállalatnál.

A programozó döntéséről egy Facebook-bejegyzésben számolt be, ebben azt írta, vegyes érzelmei vannak a virtuális valóság (VR) területén eltöltött egy évtizede után.

A Meta több mint 10 milliárd dollárt fordított VR-os fejlesztéseire.

Bár Carmack továbbra is hisz a virtuális valóság lehetőségeiben, problémái voltak a Meta hatékonyságával. Véleménye szerint a cégnél elképesztő mennyiségű erőforrás és ember áll rendelkezésre, mégis önmagukat szabotálják, elpazarolják a törekvéseket. Mint posztjában kiemelte, a legmagasabb szinteken is volt befolyása, úgy tűnik, mégsem bizonyult elég meggyőzőnek.

FREDERIC J. BROWN / AFP

A programozó olyan korszakalkotó játékok fejlesztésében vett részt, mint a Wolfenstein 3D, a Quake és a Doom, és az id Software fejlesztő vállalat alapításába is becsatlakozott. Carmack a VR legkorábbi szószólói közé tartozik, korábban többször kritizálta a Metát. 2013-ban lett az Oculus műszaki igazgatója, a céget 2014-ben vette meg a Meta. Ez a vállalat áll a Meta Quest 2 és Quest Pro VR headsetje mögött, amelyeket bár sokat kritizáltak, Carmack kiállt mellettük.

A fejlesztő még most is úgy látja, a Meta a legjobb helyzetben van, hogy a VR-t a mainstreambe integrálja. Andrew Bosworth, a Meta műszaki vezérigazgatója a Twitteren köszönte meg kollégája munkáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik