Tech

Magyar találmány vethet véget a vízpazarlásnak

Colin Anderson Productions / Getty Images
Colin Anderson Productions / Getty Images

Közel negyedmilliárd forintos befektetést szerzett az okos vízelemző műszereket fejlesztő Water Minilab csapata. A Hiventures és a Kék bolygó által díjazott startup készüléke képes emberi beavatkozás nélkül precíz és pontos vizsgálatokat végezni a víz minőségét és annak egyes kémiai paramétereit illetően, derül ki a cég közleményéből.

A technológia kezdetleges változata egy egyetemi ötletversenyen mutatkozott be még 2020-ban. Mára pedig már ott tart, hogy forradalmi áttörést jelenthet a szennyvízipar számára, amely meglehetősen szabályozott lett az egyre szigorodó határértékek miatt. A vízminőség ellenőrzése nemcsak környezetvédelmi okokból kiemelten fontos, de a kommunális szennyvíztelepek és egyes ipari üzemek működtetése szempontjából is kritikus.

A Water MiniLab műszere által mért eredmények és az egyedi szoftvermegoldás által biztosított döntéstámogatásnak köszönhetően optimalizálható a szennyvíztisztítási folyamatok során használt berendezések energiafelhasználása és az adagolt vegyszerek mennyisége. Ezáltal jelentős költségmegtakarítás érhető el a szennyvíztisztítás folyamatában, miközben fenntarthatóbbá válik a működés.

Mindemellett fontos kiemelni, hogy a startup megoldása valós idejű elemzésen alapul, ami erőforrást takarít meg a felhasználóknak, ugyanis a szennyvizet nem kell elszállítani és laboratóriumi körülmények között megvizsgálni.

Az idei évben a megnövekedett energiaárak miatt egyre több piaci szereplő érdeklődését keltette fel a Water MiniLab mérőműszere, amellyel akár egy éven belül is megtérülhetnek a mérőműszerre szánt beruházások, amelyet az új ügyfelek vásárlás vagy bérlés útján is telepíthetnek üzemeikbe.

Emellett az extrán száraz 2022-es év és a vízgazdálkodásban is nehézségeket eredményező nyár a közbeszéd fontos elemévé emelték a víz kérdését és a tudatos vízfelhasználást. Ezért a csapat a természetes vizeink aktív védelmét és az ivóvízkészleteink megóvását tűzte ki célul.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik