Tech

Ebben a városban kötelezővé teszik a napelemeket

aaaaimages / Getty Images
aaaaimages / Getty Images

2025 áprilisától minden tokiói házra napelemet kell majd szerelni – írja az Euronews a japán főváros közgyűlése által elfogadott rendelet alapján. A szigorú szabályozás arra kötelezi az 50 legnagyobb építőipari céget, hogy mielőbb kezdjen bele az összes, legfeljebb 2000 négyzetméteres épület energetikai korszerűsítésébe.

Tokió a világ legnagyobb városa, a központi metropolisz területén közel 14 millió lakos él, akik fejenként átlagosan 8,6 tonna széndioxid mennyiséget bocsátanak ki évente.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület ajánlásai szerint ezt az értéket a klímavédelmi célok elérése végett 2,3 tonnára kellene csökkenteni. A főváros önkormányzata 2030-ra a 2000-es szint a felére akarja csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, 2050-re pedig kibocsátásmentessé kíván válni.

A megújuló energiaforrások használatának terén azonban le van maradva Tokió. Jelenleg ugyanis a napelemek elhelyezésére alkalmas épületeknek mindössze négy százaléka rendelkezik ilyen technológiával. Ezen kíván javítani a közgyűlés új rendelete. A négy kilowattos panelek telepítése nagyjából 2,7 millió forintba kerül majd egységenként, azonban a kormány támogatásai miatt mindössze hat év alatt megtérülhet a befektetés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik