Tech

Egy lépéssel közelebb kerültünk a végtelen energiához

Áttörést értek el a végtelen energia kifejlesztésével foglalkozó kutatók: a történelem során először sikerült egy fúziós kísérletben több energiát kinyerniük, mint amennyit felhasználtak, azaz pozitív lett az energiamérleg – írja a The Guardian. Magfúzió a természetben a csillagokban figyelhető meg.

Már az 1950-es évek óta zajlanak fúziós vizsgálatok, ezek célja, hogy biztonságos, környezetbarát és közel kimeríthetetlen energiaforrást hozzanak létre. A magfúzió lényege, hogy könnyű elemek – például hidrogén vagy hélium – egyesülésével óriási energia szabadul fel. A kutatás nagyjából 70 éves történelme alatt a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumban sikerült először pozitív energiamérleget produkálni idén decemberben.

Handout / Lawrence Livermore National Laboratory / AFP A Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium épülete.

Dr. Robbie Scott, a kísérletben részt vevő fizikus jelentős teljesítményként írta le a történteket. Mint hozzátette, ez a siker egyértelműen bizonyítja, hogy a lézeres fúzió működőképes koncepció, ám ahhoz, hogy a ma működő erőműveket leváltsa, még rengeteget kell dolgozni. Az az energiamennyiség, amelyet sikerült megtermelniük elég kevés, 0,4 megajoule, ez nagyjából egy vízforraló egyszeri használatához elegendő. Így a továbbiakban a tudósoknak azzal kell foglalkozniuk, hogy az értéket valahogy a sokszorosára növeljék, illetve hogy gyakrabban és olcsóbban tudják elérni.

Justin Wark, az Oxfordi Egyetem fizika professzora  szerint a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium nagyjából naponta egyszer tudná megismételni ezt az eredményt, egy fúziós erőműnek viszont legalább másodpercenként tízszer kellene ezt megtennie. Mindez azt jelenti, hogy nagyon sokat kell még fejleszteni a technológiát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik