Tech

Súlyos betegségeket okozhatnak a mosogatógépek

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek napjainkban a mosogatógépek, melynek okai egyértelműek: rengeteg időt spórolhatunk meg alkalmazásukkal, és kevesebb vizet is fogyaszt, mint a kézi mosogatás. A svájci Allergia- és Asztmakutató Intézet legfrissebb kutatása szerint azonban a mosogatógép és öblítőszerek egyik összetevője káros hatással lehet a gyomor-bél traktusra. Miután sok készülékben nincs további mosási ciklus a maradék öblítőszer eltávolítására, az könnyen a belekbe juthat – írja a ZME Science.

A hétköznapjainkat jelentősen megkönnyítő konyhai eszközök a forró víz, mosogatószerek és mechanikai hatások kombinációjával távolítják el a szennyeződéseket az edények és evőeszközök felületéről. A vizet és a mosogatószert nagy nyomás alatt egy sor szórókarral osztják szét. Amikor véget ér a mosogatási ciklus, a mosogatógép kiüríti az elhasznált vizet, és elindítja az öblítési ciklust, végül pedig kezdetét veszi a szárítás, aminek célja a bennmaradt víz elpárologtatása.

Az öblítési ciklus során azonban egyes mosogatógépek öblítőszert adnak a vízhez, ami az intézet szakemberei szerint komoly problémát okozhat, és megzavarhatja a gyomor-bél traktust. A bélben lévő hámréteg alapvetően védőszerepet tölt be, ezt viszont számos adalékanyag és vegyszer károsíthatja.

Ennek a rétegnek a megsérülése ételallergiához, elhízáshoz, cukorbetegséghez, reumás ízületi gyulladáshoz, májzsugorodáshoz, krónikus depresszióhoz, sőt akár Alzheimer-kórhoz is vezethet.

A Journal of Allergy and Clinical Immunology orvosi szaklapban megjelent írás szerint a szakemberek mikrochipekre helyezett bélorganoidokkal és bélsejtekkel modellezték a konyhai eszközökön maradt mosogató- és öblítőszerek hatását. Ennek során kiderült: az öblítőszerek nagy dózisai elpusztítják a bélhámsejteket, az alacsonyabb dózisok pedig áteresztőbbé teszik azokat.

A kutatók emellett számos gén és sejtjelző fehérje aktiválódására is felfigyeltek, amelyek gyulladásos reakciót válthatnak ki. Az öblítőszerek egyes komponenseinek külön-külön történő vizsgálatakor az alkohol-etoxilátok erős toxikus és védőréteg-károsító hatást mutattak, így felelőssé tehetők az említett reakciókért. A probléma az, hogy ez az adalék igen gyakran felfedezhető a mosószerekben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik