Tech

Magyar kutató előtt tiszteleg a Google

Beata Zawrzel / NurPhoto via AFP
Beata Zawrzel / NurPhoto via AFP

A Google rendre előáll valamilyen ötletes ünnepi emblémával (Google Doodle) az ünnepek, neves dátumok idején. December 12-én a világ legnépszerűbb keresője egy magyar származású amerikai feltaláló, Telkes Mária előtt tiszteleg a születésnapján, aki a napenergia kutatásának egyik úttörője volt.

Telkes Mária 1900. december 12-én született Budapesten, később pedig az akkor még Budapesti Tudományegyetem néven működő Eötvös Loránd Tudományegyetemen kamatoztatta tudományos érdeklődését. A család nyolc gyermeke közül elsőként, 1920-ban szerzett diplomát, majd 1924-ben a fizikai kémia területén szerzett doktori címet. Ezt követően az Egyesült Államokba költözött, ahol a clevelandi klinika biofizikai laboratóriumának munkatársa, majd osztályvezetője lett, írja a hvg.

A kutató 1937-ben kapott amerikai állampolgárságot, ezt követően pedig ösztöndíjat nyert a Massachusetts Institute of Technology-ra (MIT). A műegyetemen a napenergia lehetséges hasznosítási lehetőségeit kutatta, kollégáival azt a feladatot kapták, hogy alkossák meg egy napenergiával fűtött otthonok modelljét.

Bár elsőre nem tudtak sikert elérni, 1948-ban egy magánfinanszírozású részeként megalkották a Dover Sun House-t, egy kizárólag napenergiával fűtött épületet.

Telkes Mária nevéhez számos, napenergián alapuló találmány kötődik, amelyek miatt 1952-ben elsőként kapta meg az amerikai mérnöknők társaságának életműdíját (The Society of Women Engineers Achievement Award). A kutató életének utolsó éveit Miamiban töltötte, ahonnan 1995-ben visszalátogatott Magyarországra. Végül itt is halt meg 94 éves korában, 1995. december 2-án. A New York Times 1934-ben a 11 legsikeresebb amerikai nő között tartotta számon, halála után pedig örök emléket állítottak neki az Amerikai Feltalálók Dicsőségtermében, ezzel tisztelegve a magyar feltaláló előtt.

A Google keresőjének nyitóoldalára kihelyezett, animált logót a magyarok mellett az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Írország és India felhasználói is láthatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik