Tech

Legyen óvatos, ha ilyen SMS-t kap!

B4LLS / Getty Images
B4LLS / Getty Images

Újabb SMS-es adathalász kampány terjed, melyben a csalók ezúttal az OTP Bank nevével visszaélve próbálják megszerezni a felhasználók adatait. Az üzenetben azt írják, hogy a tulajdonos bankkártyája letiltásra került, a feloldás megkezdéséhez pedig egy linket csatoltak.

Itt azonban nagyon szembetűnő az adathalász támadások tipikus példája: a linkben egy betű kimarad, ami így a hivatalos weboldal helyett az otpban.net címre vezetné a gyanútlan felhasználókat. A linkre tehát ha teheti, ne kattintson rá. Ha mégis megtette, akkor sem kell félni, a Chrome böngésző ugyanis biztonsági mechanizmusai miatt előre jelzi, hogy veszélyes oldalra tartunk.

Az OTP egyébként októberben jelezte, hogy hamis internetes keresőoldali találatokkal csalnak ki adatokat a banki ügyfelektől az adathalász bűnözők, a mostani azonban új módszernek tűnik.

Mint arról korábban írtunk, karácsonyi időszak közeledtével megsokasodtak a visszaélések: számos apróhirdetési oldalon lévő felhasználónál bepróbálkoztak a csalók, azonban az egyszerű kamuprofilos átveréseknél már sokkal fejlettebb módszereket vetnek be. Erről részletesen itt írtunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik