Tech

Áttörés jöhet a földönkívüli élet utáni kutatásban

ALEXANDER JOE / AFP
ALEXANDER JOE / AFP

A déli félteke legnagyobb rádióteleszkópját is bevonják az idegen civilizációk utáni kutatásba, amelynek köszönhetően ezerszeresére nő a potenciális célpontok száma – írja az IFLScience. A földönkívüli élet után kutató Breakthrough Listen projekt bejelentése szerint a dél-afrikai MeerKAT obszervatóriummal együttműködésben több mint egymillió közeli csillagot figyelnek majd meg a földön kívüli lehetséges nyomai után kutatva.

A 64 antennából álló teleszkóp két éven keresztül, a hét minden napján, a nap majdnem 24 órájában fog adatokat szolgáltatni.

A kutatás kiegészítésként szolgál az amerikai Green Bank Telescope (GBT), az ausztráliai Parkes Telescope és a világ más távcsövei által végzett, folyamatban lévő megfigyelésekhez. Fontos különbség azonban, hogy mivel a MeerKAT 64 tányérból áll, 50-szer nagyobb terület lefedésére képes, mint amerikai társa. Emellett az antennák mozgatására sincs szükség a megfelelő adatok megszerzéséhez.

A projekt egyik kutatója, Cherry Ng szerint a Meerkat a világ egyik legérzékenyebb teleszkópja, amivel akár 250 fényév távolságból is észlelhetnek jeleket rutin megfigyelési üzemmódban. Az egyik első célpont, amelyet az obszervatórium meg fog figyelni, egy ismerős égitest, a Proxima Centauri. A Földhöz legközelebbi csillaggal kapcsolatosan régóta hallani már olyan feltételezéseket, miszerint földönkívüli élet nyomait rejtheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik