Tech

Újabb veszély leselkedik az e-cigisekre

Getty Images
Getty Images

Hatalmas népszerűségre tettek szert az elmúlt években az e-cigaretták, mivel kezdetben sokan úgy vélték, ezek jó eszközt jelenthetnek a leszokáshoz, és egyébként is kevésbé ártalmasak, mint a hagyományos dohánytermékek. Mára azonban kutatás bizonyítja, hogy az elektronikus eszköz még nagyobb terhet jelent a bolygónknak, mint a cigaretta. Bár a szervezetünkre gyakorolt hatásáról egyelőre keveset tudni, az egyesült államokbeli fogorvosok lapjában megjelent kutatás nem kecsegtet sok jóval.

A massachusettsi Tufts Egyetem kutatói szerint az e-cigarettát használó személyek esetében jóval nagyobb a fogszuvasodás kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik nem használnak ilyen eszközöket. A 13 ezer tartós e-cigaretta használó vizsgálatával készült kutatás megállapította, hogy az e-cigarettázók körében 79 százalék a valószínűsége a fogszuvasodás kialakulásának, míg a kontrollcsoport esetében ez csak 60 százalék volt.

Mindez jelentős többletterhelést jelenthet a fogorvosi ellátórendszernek, különösen annak tekintetében, hogy az Egyesült Államok járványügyi hivatala szerint 9,1 millió felnőtt és 2 millió tinédzser használ rendszeresen ilyen eszközt.

A megnövekedett kockázat oka, hogy a gőz cukortartalma hozzátapad a fogakhoz. A legveszélyeztetettebb terület a kutatás szerint az elülső fogak alsó széle. Az eszközök használóinak emiatt évente több mint kétszer kell kontrollra menniük, valamint magas fluoridtartalmú fogkrémet kell használniuk, ami jóval drágább, mint konvencionális társaik, teszi hozzá a hvg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik