Tech

Azonnal törölje ezeket a veszélyes alkalmazásokat

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Több mint kétmillió embert csaptak már be azok a Google Play Áruházban terjedő alkalmazások, amelyek ugyan rendszeroptimalizálónak adják ki magukat, valójában azonban teljesítményproblémák, és túlcsorduló hirdetések megjelenését, valamint a felhasználói élmény romlását hozzák magukkal – írja a Bleeping Computer.

A Dr. Web virusirtó program által felfedezett alkalmazások legnépszerűbb darabja, az egymillió letöltéssel rendelkező TubeBox a jelentés közzététele után napokig elérhető volt az alkalmazásboltban. Az app pénzjutalmat ígér videók és hirdetések megtekintéséért, azonban ebből semmit nem fogunk látni. A program rendre összeomlik, amikor megpróbáljuk beváltani az összegyűjtött jutalmakat, és még ha el is jutunk a végső lépésig, akkor sem várható eredmény.

Nem ez az egyetlen adware alkalmazás, ami az év végéhez közeledve megjelent a Google Play Áruházban.

Ott van a Bluetooth device auto connect alkalmazás, amely több mint egymillió letöltéssel bír, valamint a Bluetooth & Wi-Fi & USB driver is, amely 100 ezer letöltést gyűjtött össze. A Dr. Web vírusirtó emellett felfedezett egy sor olyan megtévesztő alkalmazást, amelyek azt állították, hogy közvetlen kapcsolatban állnak orosz bankokkal és befektetési csoportokkal, és amelyek mindegyike átlagosan 10 ezer letöltést ért el a Google Play-en.

A fent említett az alkalmazásokat más alkalmazásokon keresztül malvertizinggel népszerűsítették, garantált pénznyereséget ígérve. A valóságban azonban az alkalmazások adathalász oldalakra vezették a felhasználókat, ahol személyes adataikat gyűjtötték össze. Az ilyen, és ehhez hasonló átverések elkerülése végett minden letöltés előtt győződjön meg róla, hogy a Google Play Protect funkció aktív-e a készülékén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik