Tech

Újra a TikTok miatt aggódik az FBI igazgatója

Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Chris Wray, az FBI igazgatója,  pénteken arra figyelmeztetett a TikTokkal kapcsolatban, hogy a népszerű videómegosztó alkalmazás irányítása a kínai kormány kezében van – írja az AP nemzetközi hírügynökség.

Wray szerint az FBI-t aggasztja, hogy a kínaiak képesek irányítani az alkalmazás ajánlási algoritmusát, amely lehetővé teszi számukra, hogy manipulálják a tartalmat, és ha akarják, befolyásolási műveletekre használják fel azt. Azt is állította, hogy Kína az alkalmazás segítségével olyan adatokat gyűjthet a felhasználóiról, amelyek felhasználhatók hagyományos hírszerzési műveletekhez.

Mindezek a dolgok egy olyan kormány kezében vannak, amely nem osztja értékeinket, és amelynek küldetése nagyon ellentmond az Egyesült Államok legjobb érdekeinek. Ez aggodalomra ad okot

– mondta Wray a Michigani Egyetem Gerald R. Ford Közpolitikai Iskolája hallgatóságának.

A most megfogalmazott aggodalmai hasonlóak azokhoz, amelyeket novemberben a kongresszus előtt vetett fel, amikor a kérdés szóba került.

A TikTok a pekingi székhelyű ByteDance tulajdona. A cég szóvivője pénteken nem reagált az FBI igazgatójának észrevételét firtató kérdésekre. A szeptemberi szenátusi meghallgatásán azonban Vanessa Pappas, a TikTok operatív igazgatója mindkét fél kérdéseire azt válaszolta, hogy a vállalat védi az amerikai felhasználóktól származó összes adatot, és a kínai kormány tisztviselői nem férhetnek hozzá azokhoz.

Soha nem fogunk adatokat megosztani. Pont!

– fogalmazott az operatív igazgató.

Kína TikTokra gyakorolt befolyása miatt a Trump-kormányzat 2020-ban azzal fenyegetőzött, hogy betiltja az alkalmazást az Egyesült Államokban, és nyomást gyakorolt a ByteDance-re, hogy adja el a TikTok-ot egy amerikai vállalatnak. Az amerikai illetékesek és a cég jelenleg tárgyalásokat folytat egy lehetséges megállapodásról, amely megoldaná az amerikai biztonsági aggályokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik