Tech

Így spórolhatunk könnyedén a rezsin

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Megélhetési költségeink az elmúlt tíz évben sosem voltak ilyen magasak, a szükségleteknek megfelelő, tudatosan használt, energiatakarékos háztartási készülékek azonban segíthetnek a spórolásban. A Tudatos Vásárlók Egyesülete és a Greendependent Intézet összegyűjtötték mindazt, amit a legnagyobb energiafalókról tudni kell, és takarékoskodási tippeket is adtak a fogyasztóknak.

Az Eurostat 2020-as adatai szerint egyértelműen a fűtés (63,7%) és vízmelegítés (16,3%) a két legtöbb energiaigényesebb terület a háztartásban, a főzés pedig a negyedik helyen áll (6,7%), de a mosás és szárítás is jelentős részt tesz ki. A gáz árának drasztikus megemelkedésével előtérbe került az elektromos fűtésrásegítés, ám fontos megemlíteni, hogy a klímaberendezések, fűtőpanelek, hősugárzók vásárlása előtt érdemes áttekinteni az igényeinket, a különböző berendezések fogyasztását, és csak ezt követően kiválasztani a leghatékonyabb megoldást.

Sokat fogyaszthat a mosás, szárítás

Mivel a legtöbbet a ruhatisztítási területen lehet komolyabb erőbefektetés nélkül spórolni, mosógépünket csak akkor érdemes elindítani, ha tele tudjuk pakolni. Emellett a mosási hőfokra is fontos odafigyelni. Mérések bizonyítják továbbá, hogy a 30 fokos mosás harmadannyi áramot fogyaszt, mint egy 60 fokos. Így érdemes szennyezettség szerint szétválogatni a kimosandó ruhákat – a kevésbé koszosakat elegendő 30 fokon mosni, így élettartamukat is meghosszabbíthatjuk.

Ha pedig van a gépen rövid program, használjuk azt a normál szennyezettségű ruhák mosásához.

Sokan panaszkodnak arra a pár éves háztartást gépek esetében, hogy sűrűn meghibásodik. Ezért érdemes tisztán tartani a mosógépünket, így megnő az élettartama, és a mosás is hatékonyabb lesz. Ehhez tisztítsuk ki a szűrőt, távolítsuk el a fűtőszálon lévő vízkövet ecetes öblítéssel, vagy olcsón beszerezhető mosószódával, esetleg citromsavval.

Mennyit fogyaszt a mosási hőfok?

A GreenDependent Intézet 41 gödöllői háztartással együttműködve 8-10 héten keresztül minden mosásuk adatait naplóban rögzítették. Ebből kiderült, hogy amennyiben fél vagy kisebb adaggal töltjük meg a gépet, akkor az átlagban valóban kevesebbet fogyaszt, de közel sem fele annyit, mint a teljes adagos mosás. Sokan idő hiányában nem teregetik ki azonnal a ruhákat, ezért egy plusz öblítő vagy centrifuga kört is beiktatnak, ezt azonban a spórolás kedvéért érdemes elkerülni. Minél alacsonyabb a mosás hőfoka, annál alacsonyabb annak fogyasztása is.

De érdemes figyelmet fordítanunk a valóban jelentős különbségekre: a 90C°-os mosások átlagfogyasztásának az 50C°-os csupán a fele, a 40C°-os a harmada, a 30C°-os pedig az ötöde.

A felmérés szerint a szárítógépek használata sem feltétlenül szükséges, még télen is jobb, ha inkább kiteregetjük a ruhákat. Ezzel nem csak a pénztárcánkat, de a környezetünket is kíméljük, sőt, otthonunk télen gyakran alacsony páratartalmát is növelhetjük. Ha mégis szárítógépet veszünk, válasszunk olyat, amely rendelkezik automata nedvességérzékelővel, így a szárítási idő rövidebb lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik