Tech

Gyilkos robotokat vethet be az amerikai rendőrség

PhonlamaiPhoto / Getty Images
PhonlamaiPhoto / Getty Images

San Francisco város felügyelőbizottsága megszavazta, hogy a rendőrség emberölésre is alkalmas robotokat használjon – írja a BBC. A rendszabály lehetővé teszi, hogy a hatóságok kritikus szituációkban robbanószerekkel felszerelt robotokat vessenek be.

A San Francisco-i rendőrség (SFPD) elmondta, jelenleg egy olyan robotot sem használnak, amely halálos erő alkalmazására képes, de elképzelhető, hogy a jövőben lesz erre példa. Egy hatósági szóvivő azt nyilatkozta, a robbanóanyagokkal felszerelt gépeket elsősorban arra használnák, hogy

utat nyissanak olyan épületekbe, amelyekben veszélyes, erőszakos, felfegyverzett személyek tartózkodnak.

Hozzátette: a robotok alkalmasak lehetnek arra is, hogy emberi életeket veszélyeztető egyéneket összezavarjanak vagy cselekvőképtelenné tegyenek. Az ilyen robotokat kizárólag a legszélsőségesebb helyzetekben fogják bevetni, és csak akkor használhatók, ha a hatóság előtte már megpróbálták más eszközökkel megoldani a problémát, ám az nem járt sikerrel.

Az új szabály támogatói szerint a robotok segítségével emberéleteket menthetnek majd meg, a kritikusai azonban attól félnek, ez az amerikai rendőrség további militarizálódásához vezethetnek. Dr. Catherine Connolly, a Kampány a gyilkos robotok megállítására tagja amiatt is aggódik, hogy a robot mentesítheti alkalmazói bűntudatát, akiknek így kisebb lelki terhet okozhat életek kioltása.

Ehhez hasonló gyilkos robotokat már használtak az Egyesült Államok más területein, 2016-ban, a texasi Dallasban egy C4-es robbanóanyaggal felszerelt robottal iktatott ki a rendőrség egy lövöldözőt, aki előtte két rendőr is megölt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik