Tech

Bolygógyilkos trend terjed a fiatalok körében

Yaroslav Litun / Getty Images
Yaroslav Litun / Getty Images

A műanyagszennyezés napjaink egyik legjelentősebb problémája, ebben pedig oroszlánrészt vállalnak a dohányhulladékok. Évente több billió cigarettacsikket dobnak el az emberek, amelyek mérgező vegyi anyagokkal és káros mesterséges műanyagokkal szennyezik a Föld talaját és tengert. Napjainkra azonban megjelent egy új, még veszedelmesebb termék: az e-cigaretta, amely még szennyezőbb, mint a hagyományos dohánytermékek – írja az Euronews.

Ezen eszközök népszerűsége az elmúlt években hatalmas mértéket öltött, különösen a fiatalok körében. A hevítéses alapon működő termékek sokféle formában és méretben beszerezhetők:

vannak újrahasznosítható, és egyszer használatos termékek is köztük, ez utóbbi használatával azonban hihetetlen mennyiségű hulladékot termelünk.

A Material Focus kutatása szerint az Egyesült Királyságban hetente körülbelül 1,3 millió egyszer használatos e-cigarettát dobnak ki, ami másodpercenként kettőnek felel meg. A terület kutatói szerint komoly problémát jelent, hogy a vape-piac a dohányipar kezében van, akik nem különösebben érdekeltek az újrahasznosításban. Ezt bizonyítja, hogy a portál szerint csak minden harmadik ilyen eszközt hasznosítják újra, a többi a szeméttelepen végzi.

Ez kártékony hulladék, hiszen a műanyagborítás alatt értékes nemesfémek lapulnak, például lítium akkumulátorok. Egy ilyen készülékben átlagosan 0,15 g lítium van, ami a heti 1,3 millió kidobott egységgel számolva 10 tonna elpazarolt lítiumot jelent évente.

Ez nagyjából 1200 elektromos autó akkumulátorával egyenértékű. 

Az akkumulátorok és áramköri lapok lebomlásával a vape-ek mérgező vegyi anyagokat juttatnak a környezetbe, míg a burkolatuk káros mikroműanyagokká őrlődik. Újrahasznosításuk során az alkatrészek tűzveszélyt is hordoznak, ami megfelelő áramtalanítás esetén is gondot okozhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik