Tech

Új korszak kezdődhet az Alzheimer-kór kezelésében

Getty Images
Getty Images

A jelenleg gyógyíthatatlan Alzheimer-kór kezelésének új korszakaként ünneplik a szakértők egy új szer klinikai tesztjének eredményeit. Az új gyógymód lassítja a kognitív képességek romlását a betegség kezdeti szakaszában – írja az MTI a Guardian beszámolója alapján.

A világon mintegy 30 millió embert sújtó Alzheimer-kór elleni szerek kutatása évtizedek óta sikertelen, a szakértők szerint azonban a friss eredmények reménnyel kecsegtetnek a kezelésre. A lecanemab elnevezésű ellenanyag-terápia ugyanis eltávolítja a béta-amiloid nevű fehérje agyi lerakódásait. A fehérjelerakódások és az Alzheimer-kór közötti pontos összefüggést még nem ismerik, viszont azoknál a betegeknél, akik a betegség örökletes formájában szenvednek, úgy tűnik,

a lerakódások készítenek elő egy sor agyi változást, amely megállás nélkül pusztítja az agysejteket.

A lecanemab amerikai és japán kifejlesztői szeptemberben tették közzé a csaknem 1800 páciens részvételével végzett klinikai tesztek főbb eredményeit, a részletes adatok viszont csak a New England Journal of Medicine orvosi szaklap friss számában kerültek publikálásra. Ebből kiderült, hogy az eredmények alapján a gyógyszer 27 százalékkal csökkentette a betegek átlagos kognitív hanyatlását 18 hónap alatt, ami jelentős eredménynek tekinthető.

Világszerte 55 millióan élnek demenciával, majdnem egyharmaduk Alzheimer-kórban szenved.

Az Egyesült Királyságban az Alzheimer-kór vezető halálok, a diagnózistól számított hét éven belül általában meghalnak a betegek. A kór leggyakoribb jelei a memóriazavarok, a dezorientáltság, hogy a beteg nehezen hoz döntéseket, képtelen egyszerű feladatok végrehajtására, végül pedig az étkezésben és a mozgásban is segítségre szorul.

A kór lassítására, megállítására vagy visszafordítására tett kísérletek évtizedek óta kudarcba fulladtak, a lecanemab eredményei azonban a gyógyszerek új nemzedékéhez vezethetnek. A kutatók azonban felhívták a figyelmet, hogy a szer drága, betegenként évente 10 ezer és 30 ezer font (4,7 millió – 14,2 millió forint) közötti összegbe kerül, és hatása egyelőre csekély a vizsgált 18 hónap alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik