Tech hardverteszt

Ezt az SSD-t még James Bond is megirigyelné

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
A felhőszolgáltatások korában egyre kevesebbet használunk hordozható meghajtókat, viszont a kényelemért cserébe lejjebb adunk a biztonságból, hiszen a felhőalapú megoldások támadási lehetőséget kínálhatnak a kiberbűnözők számára. Napjainkban az adat a legnagyobb érték, azok elvesztése vagy illetéktelen kezekbe kerülése pedig komoly fejfáját okozhat magánszemélyeknek és cégeknek egyaránt. A Kingston éppen ezért állt elő az IronKey Vault Privacy 80 külső SSD-vel, ami a mobilitás mellé katonai szintű biztonsági megoldásokat biztosít, cserébe viszont meg kell barátkozni az átlag alatti teljesítménnyel és a horribilis árcédulával.

A memóriáiról és meghajtóiról híres Kingston 2016-ban vásárolta fel az IronKeyt, a vállalatot, ami főleg arról volt ismert, hogy titkosítási megoldásokat szállított az Egyesült Államok kormánya és hadserege számára. Az akvizíciót követően a Kingston az IronKey márkanév alatt kezdte el piacra dobni a hardveres titkosítású meghajtóit, melyek legújabb modellje az IronKey Vault Privacy 80 (röviden VP80ES), ami jelenleg 480, 920 és 1920 GB kapacitással érhető el az érdeklődők számára.

Titkosügynök feeling

Nálunk a 480 GB-os vendégeskedett, és maga az eszköz egy kifejezetten mutatós darab. 8,4 cm széles, 1,8 cm vastag, 12,2 cm hosszú, világoskék fém burkolattal, aminek a közepén egy érintőképernyő található. Utóbbi szükséges ahhoz, hogy a jelszó megadását követően hozzáférhessünk a meghajtón tárolt adatokhoz, illetve ezen végezhetők el a különböző beállítások is. A használata közben egy kicsit mindenki James Bondnak vagy Ethan Huntnak érezheti magát (önmegsemmisítő funkció nélkül), bár a high-tech érzésen kicsit ront, hogy a kijelzőt olykor erővel kell megbökni, hogy érzékelje az ujjunkat, ami az okostelefonok korában elég ódivatúnak hat.

Szajki Bálint / 24.hu Jelszó nélkül nincs adat.

A sikeres feloldást követően az SSD ugyanúgy működik, mint bármelyik meghajtó, tehát drag & drop módszerrel mozgathatók a fájlok (bármilyen operációs rendszer mellett), amiket FIPS 197 biztonsági tanúsítványú, 256 bites XTS-AES titkosítás véd az illetéktelenektől. A VP80ES nemcsak azért biztonságosabb egy átlag SSD-nél, mert magán a hardveren kell megadni a jelszót az adatok eléréséhez, de a hardveres titkosítás beépített védelmet nyújt a BadUSB és Brute Force jellegű támadásokkal szemben is. A beállítások között ráadásul találunk olyan lehetőséget is, amivel randomizálható az érintőképernyőn megjelenő gombok elrendezése, így a kijelzőn maradt ujjlenyomatok segítségével sem szűkíthető le, milyen karakterekből áll a jelszavunk.

Emellett megadhatunk adminisztrátori és felhasználói jelszavakat, választható PIN- vagy passphrase-mód, maximálizálható a jelszókísérletek száma, megszabható a minimális jelszóhossz (6-64 karakter között), beállíthatók alfanumerikus jelszószabályok vagy éppen módosítható a meghajtót lezáró automatikus időkorlát. Az adminisztrátori jelszóval visszaállíthatók az adatok és a hozzáférés elfelejtett kód esetén, a crypto-erase funkció pedig törli az adatokat, ha egymás után 15 alkalommal téves felhasználói vagy adminisztrátori jelszót üt be valaki az érintőképernyőn.

Szajki Bálint / 24.hu

Nem a leggyorsabb

Az adatok védelme tehát biztosított, ezért cserébe viszont kompromisszumot kell kötni a sebesség terén. A VP80ES burkolatán egyetlen USB 3.2 Gen 1 csatlakozót találunk (a csomagban pedig egy USB-C/USB-C és egy USB-C/USB-A kábelt), azt pedig a Kingston is kommunikálja, hogy nem ez a leggyorsabb SSD-je, hiszen az írás és olvasás esetén is 250 MB/s a maximum.

Ez elsőre mondjuk nem hangzik olyan rosszul, ugyanakkor muszáj megjegyezni, hogy a maximum koránt sem azt jelenti, hogy a meghajtó ilyen sebességgel „mozgatja” az adatokat. Bár az SSD valóban képes erre, a méréseink alapján előfordult, hogy 40 MB/s-ra esett vissza az eredmény, tehát számolni kell azzal, hogy sok nagy fájl esetén ezen megoldás teljesítménye elmarad a legtöbb konkurenshez képest. Ez pedig főleg annak fényében fájó, hogy még a 480 GB-os verzió esetében is nagyjából 150 ezer forintot kell kicsengetni egy ilyen IronKey eszközért.

Szajki Bálint / 24.hu A csomag része a neoprém zsákocska is, amibe szépen becsúsztatható a meghajtó.

Ez nagyban leszűkíti a felhasználói kört: a VP80ES elsősorban azoknak lehet jó választás, akik az ilyen eszközöknél elérhető lehető legnagyobb biztonságra vágynak, hallani sem akarnak a felhőről, de nem akarnak lemondani a könnyű mozgathatóságról. Ha valaki átlag használatra keres SSD-t, számít a gyorsaság, a védelem pedig harmadlagos szempont, az nem itt találja meg a számításait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik