Tech koronavírus

Ez a gyógyszer egyszerre kezelheti a rákot és a koronavírust

Getty Images
Getty Images

Ugyan napjainkra széles körben elterjedt a koronavírus elleni vakcina, számos kutató továbbra is a súlyos fertőzések kezelési módjain dolgozik. Sokan ugyanis nem kaphatnak védőoltást bizonyos allergiák miatt, és arra is fel kell készülni, hogy a vírus olyan veszélyes új törzsei jelennek meg, amelyek megkerülhetik a vakcina nyújtotta védelmet – írja az Eurekalert.

A Dél-kaliforniai Egyetem biokémiai és molekuláris orvostudományi professzora, Amy S. Lee által vezetett kutatócsoport frissen közzétett tanulmánya azt mutatja, hogy a GRP78 nevű dajkafehérjének – amely más vírusok terjedésében is közre játszik – kulcsfontosságú szerepe van a SARS-CoV-2, vagyis a COVID-19-et okozó vírus terjedésében. A Nature Communications című folyóiratban közzétett tanulmány arra is rámutatott, hogy a GRP78 termelésének blokkolása, illetve aktivitásának gátlása nagymértékben csökkentette a vírus szaporodását.

A kutatás azt sugallja, hogy a gyógyszer újfajta védelmet nyújthat a koronavírus ellen, amely az esetleges új törzsek kialakulásakor is hatékony maradhat. Arra már a kutatócsoport 2021-es kutatása is rámutatott, hogy GRP78 képes eltéríteni a sejteket, hogy más sejt receptorokkal együttműködve a SARS-CoV-2 vírust a sejtek belsejébe juttassa, ahol aztán azok szaporodni és terjedni kezdenek. Kérdés maradt azonban, hogy a GRP78 szükséges-e a SARS-CoV-2 emberi tüdősejteken belüli szaporodásához. A kutatócsoport vezetője a mostani tanulmány kapcsán kijelentette: közvetlen bizonyítékuk van arra, hogy a GRP78 egy provirális fehérje, amely elengedhetetlen a vírus szaporodásához.

Ahhoz, hogy kiderítsék, a GRP78 felhasználása működhet-e a koronavírus kezelésében, a kutatók egy nemrég azonosított, HA15 néven ismert kis molekulájú gyógyszert teszteltek a fertőzött tüdősejteken. Ez a rákos sejtek ellen kifejlesztett gyógyszer specifikusan kötődik a GRP78-hoz, és gátolja annak aktivitását. A tesztek során pedig kiderült, a gyógyszer nagyon hatékonyan csökkentette a fertőzött sejtekben keletkező SARS-CoV-2 plakkok számát és méretét.

Nem csak a Covid-19 ellen hathat

Egy másik projekt során, a Michigani Egyetem kutatóival együttműködve azt is tesztelik, hogy a HA15, valamint egy másik GRP78-gátló, a YUM70 hatékony lehet-e a rákos megbetegedések kezelésekor. A tesztek során arra jutottak, hogy a HA15 és a YUM70 képes elnyomni a mutáns KRAS-fehérjék termelését, és csökkenti az ilyen mutációkat hordozó rákos sejtek életképességét hasnyálmirigy-, tüdő- és vastagbélrák esetében.

A Neoplasia folyóiratban közzétett eredmények azt sugallják, hogy a GRP78 célzott kezelése segíthet ezeknek a halálos rákbetegségeknek a leküzdésében.

Ez természetesen még nem jelent megoldást a rákos megbetegedésekre: további kutatásokra, klinikai vizsgálatokra van szükség annak megállapításához, hogy a HA15 és a YUM70 biztonságos és hatékony-e az embereken való alkalmazáshoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik