Tech

Kerti kiegészítőként árulták a drogot az Amazonon

Joseph Prezioso / AFP
Joseph Prezioso / AFP

Kertben használatos gyepkövek közé rejtve árult metamfetamint az Amazonon egy globális kábítószer-szervezet – írja a Forbes. A Jeff Bezos tulajdonában lévő technológiai óriás a Nemzetbiztonsági Nyomozószolgálattal (HSI) együttműködve vizsgálja az ügyet.

Az Amazon és a HSI legalább öt olyan eladói fiókot fedezett fel, amely az online áruház nemzetközi szállítási szolgáltatásait használta a kábítószer globális terjesztésére, és szállítására. A nyomozók szerint a kábítószer-kereskedők több kilogrammnyi, nemzetközi értékesítésre szánt anyagot küldtek már szét a világban az Amazon csatornáit használva.

Október 28-án például a Kentucky állambeli Louisville-ben történt egy nagy fogás, amikor is a vám- és határőrség dolgozói találtak rá egy több mint 5 kilogramm metamfetamint tartalmazó csomagra, amelynek célállomása Ausztrália lett volna. Pár nappal később, halloween napján az Amazon és a HSI ügynökei Michiganben találtak egy olyan csomagot, amelyről azt állították, hogy palaköveket tartalmaz.

Ehelyett közel 6 kilogrammnyi metamfetamin volt benne.

November 8-án végül egy drogkereső kutya bukkant rá egy hasonló szállítmányra, amelynek kapcsán jelenleg is folyik a vizsgálat, hogy meth-ről, vagy más drogról van-e szó.

A bírósági dokumentumból nem derült ki a gyanúsítottak, és a banda neve sem. Az Amazonon egyébként korábban is próbálkoztak már hasonlóval: 2020-ban egy kaliforniai Glendale-i vásárló opioidokat, köztük oxikodont és morfiumot kapott az Amazon-csomagjában. Tavaly pedig Indiában idézték be az Amazon vezetőit, miután olyan oldalra bukkantak, amely látszólag természetes élelmiszer-édesítőket árusított, ehelyett azonban több száz kilogramm marihuána csempészésére használták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik