Tech

Van, ahol már a séta is tölti a telefont

Paveler
Paveler

Olyan útburkolat jelent meg az angliai Telfordban, amely pusztán azáltal képes elektromos áramot termelni, hogy sétálunk, futunk, vagy ugrálunk rajta – írja a BBC. Az előállított energiát egyből vissza is forgatják, és az utcákon elhelyezett padok telefontöltő egységébe irányítják, amiket bárki igénybe vehet.

Az ötlet nem ismeretlen, korábban mi is írtunk már a Pavegen vállalat kinetikus energián alapuló fejlesztéséről, amely panelenként akár 7 watt áram megtermelésére is képes lehet. Itt azonban még komoly problémát jelent az ár: pusztán egy négyzetméternyi terület lefedése 600 ezer forintba kerülhet.

Telforban azonban nem csak az okosburkolatban bíznak: az év elején azt tesztelték a város mérnökei, miként lehet miniatűr szélerőműveket illeszteni az utcai lámpákhoz, hogy azok termeljék meg a világításhoz szükséges áramot.

A lap megszólaltatott néhány helyi lakost is, akik azt mondták, kifejezetten tetszik nekik az ötlet. Az egyik futó azt mondta, volt olyan, aki teljesen fel tudta tölteni így a mobilját, és jól eső érzés számukra, hogy pusztán futással segíthetnek másoknak. Carolyn Healy városi tanácsnok szerint már csak politikai akaratra van szükség, hogy elterjedjen a felelős gondolkodás, ami elengedhetetlen a klímaváltozás elleni harchoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik