Tech

Innováció nélkül nincs szuverenitás

Microsoft
Microsoft
Az innovatív környezethez nélkülözhetetlen a felhőtechnológia, amely nagyobb érdekérvényesítő képességet biztosít az országnak.  

A felhőtechnológia azért kulcsszerepű egy ország szuverenitásának fenntartásában, mert éppen ez teszi lehetővé a bekapcsolódást a globális innovációs folyamatokba, miközben az állami funkciók működőképességének fenntartását és az adatvagyon megfelelő védelmét is biztosítja.

Varga Gábor, a Microsoft Magyarország technológiai stratégiai vezetője
Varga Gábor, a Microsoft Magyarország technológiai stratégiai vezetője

Varga Gábor, a Microsoft Magyarország technológiai stratégiai vezetője az idei Infótér konferencián megtartott előadásában arra mutatott rá, hogy a vállalati és állami informatikai infrastruktúrák – függetlenül attól, hogy a telephelyen vagy felhőben működtetik őket – ugyanazon típusú kibertámadásoknak vannak kitéve, amelyek mögött egyre gyakrabban tűnnek fel állami aktorok. A kibertérben pedig az szerez előnyt, aki az innovációs versenyben előrébb tart, és kevesebb hibával, nagyobb hatékonysággal adoptálja a maga céljaira az új technológiákat. A hatékony védekezés érdekében mindig nyitottnak kell lenni a legjobb eszközök alkalmazására. A kifejezetten állami szereplők számára kifejlesztett Microsoft Cloud for Sovereignty úgy kínál nagyobb biztonságot és hatékonyságot, hogy közben az adatok feletti kontrollt teljes egészében az államok kezében hagyja.

Egy ország informatikai infrastruktúrájának állapota közvetlenül érinti az állam működőképességét is. A jól szervezett, magas színvonalú államműködés fenntartásához egyre innovatívabb, és egyre sokrétűbb digitális megoldásokra és képességekre van szükség. Ezek némelyike ma már csak olyan adatközpontokban áll rendelkezésre rugalmasan, gyorsan és alacsony költséggel, amelyek az országhatárokon kívül esnek. Varga Gábor szerint megoldható,  hogy a külföldön tárolt és feldogozott adatok az adatközpontokban teljes mértékben megmaradjanak az adott ország felügyelete alatt, hasonlóan ahhoz, ahogy a nagykövetségek sem a befogadó, hanem a küldő ország érdekében, az onnan kapott instrukciók szerint működnek. Az adatközpont-hálózatok magas rendelkezésre állását és szolgáltatásfolytonosságát kihasználva a felhőtechnológiára hagyatkozó államok működőképességüket válság esetén is nagyobb biztonsággal képesek fenntartani.

Arra a hatékonyságra és biztonságra, amit az adatvezérelt döntéshozatal és a felhőtechnológia kínál, az államoknak ugyanúgy szükségük van, mint a vállalatoknak. Azok az országok, amelyek adatvagyonukat hatékonyan tárolják és dolgozzák fel, riválisaikhoz képest gyorsabban és nagyobb mélységben képesek a közszolgáltatások digitalizációjára. Mindez olyan versenyelőnyt kínál számukra, amely növeli az érdekérvényesítő képességüket, ezzel együtt pedig a szuverenitásukat is erősíti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik