Tech

Napelemekkel fedik be a francia parkolókat

COLIN Matthieu / hemis.fr / Hemis via AFP
COLIN Matthieu / hemis.fr / Hemis via AFP

Jelentős energiaügyi fordulat megy végbe Franciaországban. Míg 2020-ban a nyugat-európai ország volt az egyetlen fejlett európai nemzet, amely nem teljesítette a megújuló energiaforrások fejlesztésére vonatkozó kötelezettségeit – lévén elsősorban az atomenergiára támaszkodott —, most olyan döntést fogadott el a francia szenátus, amelynek értelmében jelentősen növelnék a napelemek számát. Ennek egyik lépéseként minden, legalább 80 férőhelyes parkolót napelemekkel kell majd lefedni – írja az Engadget.

A döntés értelmében a 80-400 férőhelyes parkolók üzemeltetőinek 2023 júliusától kezdődően öt évük lesz arra, hogy megfeleljenek a követelményeknek.

Az ennél is nagyobb parkolók üzemeltetőinek három évet adnak a fejlesztés kivitelezésére. Fontos kiegészítés továbbá, hogy minden parkoló területének legalább a felét napelemekkel kell fedni. A kormány szerint a mostani terv, amely elsősorban az autópályák és főútvonalak melletti parkolókat érinti, akár 11 gigawattot is termelhet, ami nagyjából 10 atomreaktor energiatermelésének felel meg.

Vannak azonban olyan esetek, amikor az adott területek mentességet kaphatnak. Ilyen például, ha a szabadtéri parkolók esetében műszaki, biztonsági, építészeti okok akadályozzák a fejlesztés végrehajtását, vagy ha örökségvédelmi, esetleg környezetvédelmi korlátozások vonatkoznak a területre. A napelemes parkolókon felül a kormány nagy napelemparkok építését tervezi az autópályák, vasútvonalak és mezőgazdasági területek melletti üres földterületeken. A nemzeti vasúttársaság, az SNCF jelezte, 2030-ig több mint egymillió négyzetméternyi napelemet kíván telepíteni.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a kormány milyen mértékű támogatást fog nyújtani az üzemeltetőknek.

Az év elején Emmanuel Macron francia elnök kijelentette: a cél az, hogy megtízszerezzék a napenergia-termelést az országban, és így elérjék a 100 GW-s termelést. Emellett további 50 tengeri szélerőműpark építését is tervezik. Franciaország jelenleg villamosenergiájának 25 százalékát állítja elő megújuló energiaforrásokból, kevesebbet, mint európai szomszédjai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik