Tech

Ez a VR-szemüveg végez veled, ha béna vagy egy játékban

Palmer Luckey
Palmer Luckey

Palmer Luckey 2014-ben, mindössze 21 évesen adta el az Oculus VR szemüvegeket gyártó vállalatát a Metának hárommilliárd dollárért. A techguru azóta leginkább katonai startupjára fókuszált, most azonban bemutatott egy olyan, disztópikus filmekbe illő fejlesztést, amelynek engedélyeztetésével biztosan meggyűlik majd a baja. Az amerikai férfi ugyanis egy olyan VR-headset terveit mutatta be, amely képes megölni a felhasználót, ha meghal az általa űzött videojátékban – írja az ArsTechnica.

A headsetet három, a homlok fölé helyezett robbanótöltettel szerelték fel, amely a fejlesztő szerint azonnal képes kisütni a felhasználó agyát.

A leírás szerint a töltet egy keskeny sávú fotoszenzoron keresztül lép működésbe, amely képes érzékelni, ha a képernyő egy bizonyos frekvencián pirosan villog. A szakember arról ír blogbejegyzésében, hogy mindig is lenyűgözte az a gondolat, hogy a valós életet virtuális avatárokhoz lehessen kötni. Ezzel a megoldással pedig szerinte azonnal a maximális szintre emeli a tétet, és arra kényszeríti az embereket, hogy alapvetően gondolják át, hogyan lépnek kapcsolatba a virtuális világgal és a benne lévő játékosokkal.

Az eszközt egyébként egy könyv- és animesorozat, a Sword Art Online ihlette, amelyben a szereplők egy NerveGear nevű headset segítségével irányíthatják a játékbéli karaktereiket. A fikciós történet szerint 2022. november 6-án játékosok ezrei kerülnek csapdába, miután halállal fenyegetik őket, ha meghalnak a játékban – vagy ha megpróbálják levenni a fejhallgatót. Érdekesség, hogy az anime épp akkor került adásba, amikor az első Oculus Rift-kampány elindult a KickStarter közösségi finanszírozási oldalon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik